Olvasási idő: 4 perc

Az idei év márciusáig nyolc, 2022-ben pedig várhatóan még újabb tíz nemzetközi szaktekintély csatlakozik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Visiting Fellowship Programjához (VFP). A diákokat is oktató, neves külföldi professzorokból, kutatókból álló szakembergárda többek között olyan ismert nevekkel bővül, mint Peter Boghossian világhírű amerikai filozófus vagy Edouard Husson, aki többek között a Cergy-Paris Egyetem modernkori történelemmel foglalkozó professzora, valamint az ESCP Europe Business School volt dékánja.

Az MCC 2020-ban indította el a Visiting Fellowship (VFP) vendégkutatói ösztöndíjprogramját, amelynek keretében az alapítvány 2 héttől 6 hónapig terjedő időtartamban lehetőséget nyújt kiemelkedő külföldi (és külföldön élő magyar) kutatóknak, professzoroknak, hogy az MCC komplex tevékenységébe bekapcsolódva kutassanak, oktassanak Budapesten és a regionális központokban. A programban az MCC-s diákok olyan neves külföldi szaktekintélyektől hallgathatnak előadásokat, akikkel a hagyományos felsőoktatás során nincs lehetőségük találkozni. Az MCC a tehetséges diákok érdekeit, fejlődését tartja szem előtt, így elsődleges célja, hogy a fiatalok európai viszonylatban is egyedülálló tudást kapjanak.

A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó tevékenységének fontos pillére a nemzetközi kapcsolatok bővítése, az intézmény nemzetközi láthatóságának növelése, amely olyan képzések által valósulhat meg, mint amilyen az MCC Visiting Fellowship Program (VFP) is. Tavaly az MCC-ben összesen 104 nemzetközi rendezvényen vehettek részt az érdeklődők, és több mint 160 nemzetközi előadó kapcsolódott be az intézmény tehetséggondozó tevékenységébe. Az MCC Visiting Fellowship Programhoz 2021-ben 18 külföldi szaktekintély csatlakozott, így például Gladden Pappin, Harvardon doktorált professzor, az American Affairs társalapítója, Patrick Gray, aki a Yale Egyetemen doktorált, a Durham Egyetem docense, nemzetközileg elismert Shakespeare kutató, valamint Werner Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem professzora, a politikatudomány szakértője.

Idén az MCC Visiting Fellowship Programban részt vesz többek között Edouard Husson, a Cergy-Paris Egyetem modernkori történelemmel foglalkozó professzora, az ISSEP oktatója; februártól pedig Peter Boghossian világhírű amerikai filozófus is, aki tudományos munkáiban arra is rávilágított, hogy milyen könnyen tudnak teret hódítani amerikai egyetemeken az áltudományos elképzelések. Az alapítványnál tevékenykedik majd James A. Schellinger, Indiana állam korábbi kereskedelmi minisztere; Klaus-Rüdiger Mai író, német történész, akinek könyvét már tavaly bemutatta az MCC; illetve Sergei Andreyev híres Közel-Kelet kutató is, aki doktori fokozatát a University of Oxfordon szerezte. Szintén az MCC VFP-s szakembergárdáját erősíti Rod Dreher amerikai író, újságíró, a The American Conservative magazin vezető szerkesztője, Justin Hollander amerikai várostervezési és környezettervezési szakértő, a Tufts Egyetem professzora, Daniel Pipes, Harvardon doktorált professzor, a Közel-Kelet Fórum elnöke, a Külpolitikai Kutatóintézet (FPRI) volt igazgatója, a Stanfordi Egyetem vendégoktatója, Andrew John Laughland, az Oxfordi Egyetem alumnusa, az Európa Parlament munkatársa, számtalan könyv szerzője és  Vajk Miklos Lukacs de Pereny magyar származású perui gondolkodó és közösségi médiasztár.

A Mathias Corvinus Collegium számos külföldi vendégoktatójával, szakértőjével február 16–17-én is találkozhatnak az érdeklődők, ugyanis az MCC Budapest Summit néven, kétnapos nemzetközi konferenciát szervez, amely gyermekeinknek nevelésük során közvetített értékek jelentőségét járja körül. Az egyedülálló szakmai eseményen a résztvevők arról értekeznek, hogy mit és miért tanítunk gyermekeinknek a jogokról, felelősségről, embertársainkról, a genderelméletről és a kritikus gondolkodásról, illetve, ezeknek milyen hatásai, következményei lehetnek.