Olvasási idő: 5 perc

Tusványos második napján is tartalmas programokon vehettek részt az érdeklődők az MCC, az Alapjogokért Központ és Depo sátrában. A napot a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért által szervezett beszélgetés indította. Wolf Illner alezredes, a Magyar Honvédség főparancsnokának katonai tanácsadója, René Nehring, a Preussische Allgemeine Zeitung főszerkesztője, valamint Frank Spengler, a Magyar-Német Intézet tanácsadója Németország társadalmi helyzetéről, politikai folyamatairól, valamint az orosz–ukrán háborúhoz való hozzáállásáról beszélgettek Böhm Mártonnal, az intézet kutatási koordinátorával.

A továbbiakban szintén angol nyelvű beszélgetésen osztották meg gondolataikat a világban zajló kulturális háborúról a meghívott szakemberek. Ashley Frawley, az MCC brüsszeli központjának vendégelőadója, Fraser Myers, a Spiked újságírója és Alejandro Peña Esclusa venezuelai származású író geopolitikai folyamatokról, globális változásokról és magyar vonatkozásokról beszélgettek László Krisztiánnal, az MCC nemzetközi kapcsolatok koordinátorával. A kultúrháború világjelenség - ezt a témát járta körbe a panelbeszélgetés. Myers szerint ez egy olyan háború, melyben a szabályok nincsenek előre lefektetve, ezért állandóan változhatnak. Ashley Frawley szerint azért zajlanak ilyen harcok, mert az elit kontrollálni próbálja a népet. A kulturális háború sok színtéren folyik egyszerre, ezek egyike a nyelv, melyet, más hagyományainkhoz hasonlóan őriznünk kell, nevükön nevezve a jelenségeket. Alejandro Peña Esclusa elmondta, Dél-Amerikában összehangolt támadás folyik a hagyományos társadalom szerkezetének fellazítása és a katolikus egyház ellen.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a hagyományőrzés és a szavazati jog gyakorlása a leghatásosabb módszerek a társadalom átszerkesztésére tett kísérletek leküzdésére.

A nap folyamán két könyvbemutatót is rendeztek a helyszínen. A Sao Paulo Forum kulturális háborúja című kötetről, Venezuela és Latin-Amerika jövőjéről, valamint a könyv magyar jelentőségéről a szerző, Alejandro Peña Esclusa beszélgetett Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével és Orbán Balázzsal, a Miniszterelnök Politikai Igazgatójával. Az eszmecserét Sofia Solemacher van der Vegt, a Kereszténydemokrata Intézet Alapítvány vezetője moderálta.

Németh Zsolt elszavalta Kányádi Sándor Kuplé a vörös villamosról című versét, figyelmeztetve: a kommunizmus visszatért, velünk él Nyugaton. Orbán Balázs kiemelte, a latin-amerikai szerző könyve fontos, mert közérthető módon és praktikus példákkal illusztrálja, hogyan ne essünk a neomarxisták csapdájába. Elmondta, a legveszélyesebb politikusok azok, akik földi paradicsomot ígérnek, az utópiáért pedig készek feláldozni mindent – hagyományt, nemzetet, családot – olyan intézményeket, melyeket a társadalmak egész történelmük során építettek. A beszélgetőpartnerek felhívták a figyelmet a konzervativizmus erősödésére Európában, amely a jövőre esedékes Európai Parlamenti választásokon döntő jelentőségű lehet. A beszélgetés végén Németh Zsolt példáját követve, a venezuelai szerző anyanyelvén szavalt, szenvedéllyel, melyet tapsivihar és a magyarul frissen megjelent könyv dedikálása követett.

Az MCC Press jóvoltából délután Kálnoky Boris kötetét is bemutatták. Az Őseim földje – A Kálnoky család története című könyvben az MCC Média Iskolájának vezetője felmenőinek történetén át követi végig Közép-Európa történelmét, ugyanakkor gyökerei feltárásának folyamatában önmagát is megismeri. Az íróval Gorácz Anikó, az MCC Press munkatársa beszélgetett.

A továbbiakban a nemzetközi kapcsolatépítés jelentőségéről és szerepéről Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója beszélgetett Gerényi Gábor újságíróval. Szalai Zoltán az MCC nemzetközi együttműködései között az ESMT Berlinnel, Roger Scruton Legacy Foundationnel és a bécsi Module Universityvel kialakított kapcsolatát említette, hangsúlyozva a Collegium célját, hogy a magyar fiatalok más nemzetközi hallgatókkal is tanulhassanak, ösztöndíjakat kapjanak, és fejlődhessenek a karrierjükben.

A nap zárásaként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kónya Imre ügyvéd, politikus, korábbi belügyminiszter, valamint Köbli Norbert, az MCC Storylab vezetője a Blokád című 2022-es filmben feldolgozott eseményeket vesézték ki. A 33 évvel ezelőtti magyarországi taxisblokádról szóló beszélgetést Jereb Botond MCC-s hallgató moderálta.