Olvasási idő: 4 perc

2022. december 3-án zártuk a Középiskolás Program budapesti regionális KP Szombati eseménysorozatát, melynek az volt a célja, hogy a KP-s diákok a társadalmi felelősségvállalás oldalait ismerjék meg különböző szervezetek, alapítványok és szakemberek segítségével. A képzési nappal kapcsolatban Szarvas Timót Ignác diákunk osztotta meg gondolatait az alábbi beszámoló keretében:

„Múlt hétvégén tartották az idei év utolsó budapesti regionális KP szombatját. Részt vehettem az előadásokon, workshopokon a barátaimmal, és új ismerősöket is szereztem, így számomra hatalmas élmény volt. Számos KP szombaton voltam már, azonban ez most valamivel több volt. Több volt a mondanivalója, erősebb volt az üzenete.

A délelőtti szekció előadója Vecsei Miklós szociálpolitikus, a társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos volt, aki emellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is. Bevezetett minket a szeretetszolgálat világába, és megmutatta annak szépségét. Elmondta, hogy mi az ő feladatuk: hogy a legsúlyosabban elmaradott 300 magyar települést élhetőbbé szeretnék tenni, és segíteni minden ott élő, rászoruló embernek, akinek csak lehet. Ez nekem nagyon megtetszett és felkeltette az érdeklődésemet. Mindig szomorúsággal tölt el, amikor a hátrányosabb helyzetű, szegényebb településekről származó emberekre gondolok. Azonban nagyon jó érzés, amikor segíteni tudok ilyen helyzetű embereknek. Erre jó lehetőség ilyenkor, karácsonykor a cipősdoboz ajándékozás, nagy öröm számomra, hogy az MCC ezt lehetővé teszi.

A miniszterelnöki biztos Úr továbbá beszélt a szegényebb falvak felzárkózásának fontosságáról gazdasági szempontból is. Az ilyen helyeken elő emberek nagy része a nyolc általánost sem végzi el sajnos, ugyanakkor ezek a települések az országos szavazóbázis 7-8 %-át teszik ki, így ebből a szempontból is fontos ezzel foglalkozni. Ezek az adatok számomra megdöbbentőek voltak, és így még hangsúlyosabb a segítség szükségessége. Azt gondolom fontos, hogy ne elköltöztessék őket az élhetetlen falvakból, hanem odavigyék a segítséget, hogy ott, helyben javuljanak az életkörülményeik, és ott helyben legyen lehetőségük egy jobb életre.

Beszéltünk még a hajléktalan sorsú emberekről is, akik valamilyen szerencsétlen oknál fogva utcára kerültek, és ahonnan szinte nincs is visszaút. A legtöbb ember csak simán elmegy mellettük az utcán, aluljárókban és nagyon kevesen gondolnak rá, hogy ezeknek az embereknek segítségre van szüksége. Személyes kapcsolatot, bizalmat kell velük kiépíteni, és úgy tudunk nekik segíteni. Vecsei Miklós szavaival élve, ezt a fajta személyes kapcsolatot térdre ereszkedve lehet elérni. Lenyűgözött engem ez az alázatos segítség a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál, és nagyon megfogott.

 Jó volt, hogy az előadás után mindenkinek volt lehetősége feltenni a benne felmerült kérdéseket, emellett a program után oda tudtam menni a miniszterelnöki biztos Úrhoz, és külön is tudtunk még beszélgetni a hallottakról. Azt gondolom, hogy valóban sikerült átadni számunkra az előadás fő üzenetét, hogy segítsünk, akinek tudunk. Ha mindenkinek nem is lehet, de akinek segítünk, annak hatalmas örömet szerzünk, és ez minket is boldogsággal fog eltölteni.

A délután folyamán, a közös pizzaebéd után további választható előadásokon vehettünk részt, amelyek nagyon tetszettek. A domináns témák itt is a valamilyen nehézséggel küzdő emberek vagy velük foglalkozó szervezetek voltak, mint például a vakok, cukorbetegek és a fogyatékos emberek. Ebbe a nehéz témába mélyedhettünk el közösen, és tudhattunk meg róla többet. Sok új dolgot tanulhattunk meg közösen, és nagyon jól éreztük magunkat. Az előadásokon túl ez a nap egyfajta csapatépítésként is szolgált.

Összességébe véve nagyon élveztem ezt a KP szombatot, hatalmas élmény volt számomra. Hálás vagyok mindenkinek, aki ezt az egészet lehetővé tette.”

Írta: Szarvas Timót Ignác, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium