Olvasási idő: 5 perc

A Mathias Corvinus Collegium budapesti központjának korábban helyet adó, Somlói út 49-53. szám alatt található épületek külső és belső megjelenésében egyaránt idejétmúltak. Ezért döntött úgy a tehetséggondozó intézményt működtető alapítvány, hogy a Gellérthegy oldalán tájsebként tátongó, a Munkásőrség mintegy 50 éves épületeinek helyét egy, a helyi lakosság igényeit is kielégítő, modern oktatási épületegyüttes vegye át. A beruházás első nagyobb lépése, a Somlói úti épületek bontása hamarosan megkezdődik.

A bontásra ítélt gellérthegyi épületegyüttes történelmileg rendkívül terhelt, hiszen az a Munkásőrség egykori főhadiszállása volt, amelynek állapota súlyosan leromlott, így indokolttá vált egy új, a mai kor minden követelményének megfelelő épület létrehozása. A régi létesítmény alkalmatlan az MCC egyedülálló tehetséggondozó programjának megvalósításához, hiszen energetikai megoldásai, technológiai berendezései elavultak, vízszigetelési rendszerei tönkrementek, gépészete menthetetlen. A szakértők egybehangzó állítása szerint tulajdonképpen felújíthatatlan.

Az MCC még 2020 decemberében nyílt építészeti tervpályázatot írt ki egy új budapesti épületegyüttes megtervezésére a Somlói úton. A neves szaktekintélyekből álló bírálóbizottság - Kálmán Ernő és Szalay Tihamér Ybl-díjas építészek, Csóka Balázs Pro Architectura-díjas építész, Sándor János vezető építész tervező, Sulyok Miklós Németh Lajos-díjas művészettörténész és Csányi Éva, a budavári önkormányzat akkori főépítésze - 2021. márciusában hozott döntést és két első helyezettet hirdetett. Végül az egyik győztes, a Napur Architect Kft. folytatta az új Gellérthegyi campus kialakításának tervezését Ferencz Marcel Ybl-díjas építész vezetésével, aki a napokban vehette át a Prima Primissima díjat is. A bírálóbizottsági döntés óta az építés hatósági engedélyezése is megtörtént, így megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. Ennek első nagyobb lépése a Somlói úti épületek bontása, melyre a kiírt közbeszerzést a magyar építőipar fontos szereplője, a ZÁÉV Zrt. nyerte.

A munkálatok során éjszakai és hétvégi munkavégzésre nem kerül sor. A kivitelező korszerű technológiát alkalmazva gondoskodik arról, hogy a zajkibocsátás ne haladja meg a zajterhelési határértéket, valamint folyamatos, többszöri locsolással csökkenti a keletkező szállópor koncentrációját. Továbbá a bontás során a vállalkozó a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjti és egyes anyagokat a helyszínen újra felhasznál, mellyel a többi között a nehézgépjárműforgalmat csökkenti. A bontási területet 2 méter magas zaj- és porgátló fal veszi majd körbe, ezzel is csökkenthető a munkálatok során a környezet terhelése.  

A bontással kezdődő beruházással a Mathias Corvinus Collegium több olyan plusz vállalást is tesz, amellyel évek vagy évtizedek óta fennálló, a környékbeli lakosokat is érintő problémákat orvosol. Az egyik ilyen az építési területen található úgynevezett üreg tömedékelése, amellyel elhárul az úttest beomlásának évek óta fennálló veszélye is

Ezen munkálatok idején félpályás útlezárás lesz az adott útszakaszon, azonban az MCC szorosan együttműködik a Közlekedési Hatósággal és a területileg illetékes önkormányzatokkal is annak érdekében, hogy ez a lakosságnak minél kevesebb kellemetlenséget okozzon.

Emellett a Mathias Corvinus Collegium az érintett budavári és újbudai önkormányzatokkal folyamatosan egyeztetve végzi a bontási, valamint a jövőbeli építési munkálatokat, fokozottan ügyelve a helyi érdekek figyelembevételére. Az MCC a kezdetektől fogva kikéri a helyi önkormányzatok szakembereinek véleményét, teret adva arra, hogy a munkálatok minden igényt kielégítsenek. Mindezek érdekében mindkét önkormányzattal együttműködési megállapodást kötött az MCC.

A munkásőrség egykori székhelyét egy olyan campus váltja fel, amely bővelkedik a zöldterületekben. A mostani két épület helyett ugyanis csak egy, a nagyobbikkal közel azonos alapterületű helyezkedik majd el a telken, így a mostaninál jóval kiterjedtebb lesz a helyi lakosok által is bejárható, nyitott parkosított terület. A környék a nagyszabású beruházás során nem csupán Magyarország egyik legkorszerűbb képzési-oktatási intézményével gazdagodik, hanem komoly infrastrukturális fejlesztésen is átmegy. Egyes helyeken teljesen új útburkolat készül, valamint az esővíz megfelelő elvezetése is szakszerűen kiépítésre kerül. A beruházás során a többi között zebrákat telepítenek, valamint kiszélesítik a járdát, ezzel megkönnyíti a környék kerekesszékkel és babakocsival való megközelítését. Emellett új parkolóhelyeket is kialakítanak, valamint egy mindenki által látogatható park is ékesíti majd környéket.