Olvasási idő: 2 perc

Egyszerre volt komoly és humoros, történelmi és személyes, tényszerű és részletekbe menő az a beszélgetés, melyen Kálnoky Borist, az MCC Médiaiskola vezetőjét kérdeztük Őseim földje című könyve kapcsán, amelyben a Kálnoky család több generációra visszatekintő, szerteágazó története bontakozik ki előttünk.

A németországi születésű, jelenleg Magyarországon élő újságíró egészen a tatárjárás koráig visszanyúlva kezdi "meséjét". Az évszázadokon átívelő elbeszélésben a történelem olyan neves szereplőiről is olvashatunk, mint Teleki Pál, Horthy Miklós, vagy Kossuth Lajos. A mű eddig német és magyar nyelven jelent meg. Borítóján Kálnoky Hugó és Kálnoky Farkas látható lovon, háttérben a kőröspataki kastély homlokzatával. „A német kiadáson csak a lovasok vannak, a magyaron ott van a kastély is, rajta a vörös csillag, amitől érződik a történelem sokrétűsége” - magyarázta az író. A kötet megírásának külön története van. Mint azt Kálnoky Boristól megtudtuk, minden a szülei válásával kezdődött, amikor testvére, Tibor a családi fotókat nézve elhatározta, hogy ismét felveszi a kapcsolatot a családtagokkal. Így jutottak el Erdélybe, ennek köszönhetően foghatjuk ma kezünkbe a 480 oldalas könyvet. 

„A német olvasónak több dolgot kell magyarázni. Őket a könyv stílusa ragadta magával, míg a magyaroknak nem kell ezt magyarázni, jobban értik a történelmi részeket” – fejtette ki Kálnoky Boris. Az eseményen szó esett Kálnoky Gusztávról, Sissi császárnéről, Kálnoky Hugóról, a könyv főszereplőjéről, aki rengeteg levelet írt, ami nagy segítséget jelentett a mű megírásában, de arról is hallhattunk, hogyan kell helyesen a lovat megülni. A családi történetek nem csupán egy sor száraz tényhalmaz, hanem emlékek és váratlan fordulatokkal teli történetek sorozata. A családtagjaink élete, döntései és sorsa mindenkit megérintenek. Megismerésük segít abban, hogy jobban megértsük önmagunkat és a világot, melyben élünk.