Olvasási idő: 2 perc

Területi konfliktus vált vallási háborúvá – vélekedett tegnapi rendezvényünk két meghívott előadója Tárik Meszár vezető kutató és Kmeczkó Sára kutató, az MCC Migrációkutató Intézetének munkatársai. Az elmúlt hónapok háborús eseményei nem új konfliktusokból erednek; gyökerei egészen 1979-ig nyúlnak vissza, azonban a hatások napjainkban is érezhetők.

Látnunk kell, hogy a közel-keleti harcokban nem két fél vesz részt, hiszen a politikai, geopolitikai és társadalmi tényezők miatt – a hétköznapi politikai narratíva ellenére – ez egy sokszereplős háború, annak ellenére, hogy senkinek sem érdeke az eszkaláció – vélekedtek az előadók.

A nyugati országok állásfoglalása is sokszínű képet mutat, hiszen némely ország az egyik fél, némely pedig a másik fél mellett foglal állást, megosztva ezzel a nyugati államok sokszínű társadalmait.  Az elmúlt hónapokban Európát lázban tartó (ellen)tüntetésekhez kapcsolódóan nem sikerül megválaszolni az egyik legfontosabb kérdést: a szabad véleménynyilvánítás vagy a biztonság a fontosabb?

A kihívás azonban szembetűnő: a közel-keleti országok közötti konfliktus súlyos társadalmi és migrációs problémákat vet fel az európai kontinensen, tekintettel, hogy az arab országok 1973 óta nem dolgoztak ki egymás között bevándorlási programot.