Olvasási idő: 2 perc

Kína olyan állam által vezérelt kapitalista rendszer, amin egy ideológiai máz van. Maga a gazdaság nem szocialista gazdaságként működik, hanem az egyik legkeményebb kapitalista rendszer – vázolta fel dr. Moldicz Csaba, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola vezetője. A szakértő teltházas nagykanizsai előadásában a kínai gazdaságot, a politikai folyamatokat elemezte, miközben kitért az ázsiai ország sajátosságaira, külpolitikájára, gazdasági stratégiájára is.

Moldicz véleménye szerint az egyik legnagyobb félreértés, hogy az európai és világsajtó elsősorban kommunista rendszerű államként határozza meg a távol-keleti országot, a szakember szerint azonban a kínai társadalom rendkívül versenyző. Moldicz hangsúlyozta, hogy van néhány terület Kínában, ami reformra vár, s ha ez megtörténik, akkor az egy újabb lökést ad gazdaságuknak. Az előadó fő kutatási területe az Európai Unió és Kína gazdasági kapcsolatainak vizsgálata. Számos könyv szerkesztője, két monográfiát is publikált. Az első, magyar nyelven megjelentetett könyve a 2008-2009-es válságra reflektálva született, míg a 2020-ben a Routledge-nél kiadott könyve az Egyesült Államok és Kína technológiai vetélkedésnek európai vetületére koncentrált.

Dr. Moldicz Csaba szerint komplexen kell vizsgálni Kína viszonylagos felemelkedését, bár folyamatosan és gyorsan zárkózik fel a világgazdaság többi meghatározó szereplői közé. Abban az esetben, ha a belső reformok folytatódnak, akkor a kínai gazdaság erősödése szinte megállíthatatlan, ám még sok évbe telhet, amíg utoléri a Nyugatot. A kínai fizetőeszközzel kapcsolatban elmondta, hogy a jüan ugyan nagyon messze van attól a szereptől, amit az amerikai dollár betölt, de az amerikai monetáris és külpolitika az elmúlt időszakban sokat tett azért, hogy az amerikai dollár jelentőségét aláássák, miközben Kína a kereskedelem révén ezt a szerepet növelheti, fontos tartalékká válhat.