Olvasási idő: 8 perc

Két diákunk beszámolóját olvashatjátok az idei Téli Táborról!

Első beszámoló

2023. február 8. és 12. között az MCC-vel Szlovákiában voltunk Ótátrafüreden Téli táborban. A hangsúly a csapatépítésen, a kikapcsolódáson és a tanuláson volt különböző szakmai programok keretében. Az egész Kárpát-medencéből érkeztek hallgatók, munkatársak. A szakmai előadások oktatói még szerte ágazóbb tájairól érkeztek a világnak.

Szerdán reggel a debreceni csapattal együtt izgatottan vártuk a busz indulását és a miskolci MCC-sek csatlakozása után Szlovákia felé vettük az irányt. Már a buszon elkezdhettünk új emberekkel ismerkedni, ami az érkezést követően a tábornyitás alatt csúcsosodott ki: indián tematikájú csapatokba osztottak minket. Az én törzsem a tábor idejére a Cseroki törzs lett. Együtt írtunk indulót, megismertük egymást és különböző csapatépítő játékokon vettünk részt.

Ezt követően az első szakmai program keretén belül Szalai Zoltán főigazgató tartott nyitó beszédet, ahol interaktívan kérdezhettük bármiről, ami csak eszünkbe jutott. Érdeklődve hallgattuk a terveket az MCC jövőjéről és a lehetőségeket, amikben részt vehetünk mind a közeli, mind a távoli eljövendő időben. Miután mindenki  vacsorázott és megpihent, megtekinthettünk egy táncos mulatságot, majd mi is bekapcsolódtunk és régi, illetve újonnan szerzett ismerőseinkkel bulizhattunk este.

A következő három nap tematikája hasonló volt, a délelőtt és kora délután a sportnak és egyéb kültéri programoknak, míg az este a szakmai ismereteknek volt szentelve. Én mindhárom nap snowboardoztam a Lomnici-csúcs alatti pályán. Gyönyörűszép időnk volt, a pályák bővelkedtek hóban és mindenki megtalálhatta azt a társaságot, akivel együtt csúszhatott, vagy egy forró italt élvezhetett a hütték egyikében. Néhányan a fekete pályáig merészkedtünk, vagy a freeride zónát fedeztük fel, aki pedig még életében nem síelt, oktatók segítségével bontogathatta szárnyait. A sportolás után gyors ebéd következett, majd elkezdődtek a szakmai események. Sok érdekes előadást és véleményt hallhattunk, legtöbbünk számára azonban kiemelkedett Gulyás Gergely és Hiller István vitája. Párját ritkítóan tartalmas és kultúrát vitát hallgathattunk meg a két aktív politikustól. A vita témája rengeteg releváns és aktuális témát lefedett: szó esett arról, hogy merre halad hazánk, az Európai Unióról és a szörnyű háborúról, ami Ukrajnában zajlik. Üdítő volt hallgatni, ahogy egyetértettek, vagy véleményüket ütköztették a különbözőbbnél különbözőbb témákban.

Az előadások után is változatos programok vártak minket: a törzsek közötti verseny részeként Hotel Túrát szerveztek, ami egy gólyatáborhoz hasonló állomásokból álló program volt, ahol játékos feladatokat kellett csapatban teljesítenünk. Minden állomás tartogatott számunkra különlegességet, de mégis kiemelkedtek azok a feladatok, ahol más törzs tagjainak ellenfeleként álltunk szemben. Feltüzelt hangulatú sorversenyekben bizonyíthattuk gyorsaságunkat és szurkolhattunk társainknak.

Miután a közösségi és a szakmai programok is véget értek, kezdetét vette az esti szabad program, összegyűltünk szobákba, átbeszéltük a napot, véleményt formáltunk és cseréltünk az előadásokon hallottakról. Bennem ez megerősítette azt, hogy miért is szeretek az MCC-hez tartozni és miért érzem értékesnek a kapcsolatokat és barátságokat, melyeket a kötelékén belül szerzek: konstruktív, tartalmas beszélgetéseket folytathatok nekem szimpatikus hallgatótársaimmal és legyen megegyező, vagy ellentétes a véleményünk, mindig adnak ezek az interakciók egy kis pluszt a tudásomhoz.

A napokat közös buli zárta le, ahol alkalmanként saját diáktársunk töltötte be a DJ szerepét. A zene, szórakozás és táncolás örömén kívül üdítő volt még, hogy koordinátoraink, oktatóink és a vezetőség tagjai közül is sokan csatlakoztak. Sokszor hajnal volt, mire nyugovóra tértünk, de a reggeli kelés sem törhette meg a lendületünket.

A vasárnap reggeli kelés és reggeli után mindenki összepakolt, elbúcsúzott a többi központhoz tartozó társaitól és a buszokba való bepakolás után útnak indultunk Debrecen felé. Akitől csak hallottam, nagyon pozitívan élte meg a tábort és rengeteg élménnyel és kapcsolattal gazdagodott. Kitűnő alkalom volt fellélegezni a vizsgaidőszak után és erőt gyűjteni a következő félév kihívásai felé.

Írta: Pázmányi Sándor


Második beszámoló

Debrecenből indulva pár óra alatt elértük Szlovákiát, majd nem sokkal később közel a lengyel határhoz megérkeztünk Ótátrafüredre. Egy gyönyörű, frissen havazott táj fogadott minket, melyet a szállodai szobánk erkélyéből még alaposabban szemügyre vehettük. A magas hegyek látványa hol a távolban, hol a közelben köszönt vissza. A délelőttjeink ezen tájak jobbani megismerésével telt, ugyanis 8 féle program közül lehetett kiválasztani a számunka legszimpatikusabbat. Kétségkívül a síelést választották a legtöbben, azonban volt lehetőség elsétálni a közeli jégtemplomba vagy akár a Nestville Whisky üzemlátogatására. Mindemellett túrázhattunk a Bachledka síüdülő tetején lévő lombkorona ösvényen.

A délelőtti szabadprogramokból hazaérve nem maradt sok idő a pihenésre, ugyanis ebéd után már kezdődtek is a szakmai események, illetve a csapatversenyek. Hiszen még az első napon csapatokba osztottak minket, persze ezt sem amolyan unalmas módon tették, hanem természetesen játékokkal tarkítva. A csapatversenyeknek két állomása volt, két különböző napon megrendezve. Az első az ún. Hotel Túra volt, ahol különböző állomásokon kellett mindenféle ügyességi és gyorsasági feladatokat teljesíteni, melyekhez sok esetben elkélt némi kreativitás is. Majd utolsó nap este folytatódott a csapatok küzdelme. A sorverseny keretében rendezett verseny igen jó kedélyű, izgalmas és végtelenül szórakoztató időtöltéssé vált. Külön nagyon tetszett az, hogy azáltal, hogy csapatokba voltunk osztva rengeteg új emberrel tudtunk megismerkedni, amit az első napi bemutatkozó játékok is elősegítettek. Ezt tudta még inkább fokozni a csapatmunka szükségessége a vetélkedők során, így erősítve az egységet, ami több különböző központból jövő diákokkal alakulhatott ki. A már említett szakmai események és informatív előadásokból sem volt hiány, kifejezetten érdekes és aktuális témákat dolgoztak fel a moderátorok a meghívott vendégek segítségével. Majd a legkülönlegesebb szakmai eseménysorozat a Holló Akadémia volt, ahol 10 különböző teremben és 4 idősávban zajlottak az előadások, amelyek közül a diákok választhatták ki, hogy melyikre mennének a legszívesebben. A napközben megkezdett beszélgetések folytatására este volt lehetőség, remek zene és még jobb társaság keretében.

Összességében nagyon szuper 4 napot zártunk, amely valóban egy életre szóló élmény volt.

Írta: Gál Kincső