Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának és oktatásának győri központja lesz a Hotel Konferencia. Az épület a helyi tehetséggondozás ügyét szolgálja, emellett a tervek szerint nyilvános rendezvényeknek is otthont ad majd.

Az épület az MCC győri központjának székhelye lesz, ahol szeptembertől az intézmény oktatási-tehetséggondozási programjai kapnak helyet – jelentette ki Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke. A megyeszékhelyen a tehetséggondozó intézmény valamennyi diákoknak szóló programja elindul a jövő tanévben, az épületben így 10 éves kortól az egyetemi évekig tanulhatnak a fiatalok. Az ún. juniorképzés az első éves egyetemistákat célozza majd, számukra bentlakásos kollégium lesz az épület.

Orbán Balázs hangsúlyozta, az MCC a központ kapuit szélesre kívánja tárni a helyi fiatalok mellett az érdeklődők előtt is, akik szívesen bekapcsolódnak a tehetséggondozó központ nyitott előadásaiba, szakmai programjaiba, illetve az itt megvalósuló konferenciákba, könyvbemutatókba is. Kiemelte, „célunk, hogy közösségi helyszínt biztosítsunk mind a nálunk tanuló fiatalok, mind pedig a programjaink iránt érdeklődők számára”. A központ megnyitása révén újból pezsgő élet költözik a Káptalandombra – tette hozzá. A szeptemberi győri indulással párhuzamosan az MCC felméri az épület felújítási igényeit, és ezt követően dönt az esetleges beavatkozásokról.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere elmondta, üdvözli a Mathias Corvinus Collegiumot Győrben, amely a győri fiataloknak is egy új lehetőséget jelent. Győr oktatása hagyományosan erős, az országos rangsorban is előkelő helyen álló intézményeink vannak és egy nagyszerű egyetemünk is. Emellett viszont fontos az is, hogy az ifjú tehetségek még tovább csiszolhassák képességeiket, hiszen a jövőben tudásukkal a várost gyarapítják.

Fekete Dávid az MCC győri képviseletvezetője emlékeztetett, a megyeszékhelyen szeptembertől közel mintegy 100 diák és hallgató tanulhat az újonnan megvásárolt épületben, pezsgő szellemi életet varázsolva Győr történelmi központjába. Néhány éven belül pedig már több száz fiatal tehetség számára nyílik meg a lehetőség a központ tehetséggondozó programjaiba történő bekapcsolódásra - mondta a képviseletvezető, aki hozzátette: az egyetemi programba és a kialakuló szellemi műhely kínálatába neves külföldi vendégprofesszorok, vendégelőadók is bekapcsolódnak, így a fiatalok és az érdeklődők egy-egy terület nemzetközi szaktekintélyeivel is megismerkedhetnek majd.

Az alapítvány meglévő és jövőbeli központjai komplex tehetséggondozó helyszínek, így oktatási, kutatási, rendezvényhelyszíni, reprezentációs, szállás- és irodafunkciót kell ellátniuk. A Mathias Corvinus Collegium célja a helyi oktatási, kulturális intézményekkel való minél szorosabb együttműködés. A már meglévő oktatói és szakembergárda mellett az MCC mindenképpen számít a helyi szaktekintélyekre is. Fontos, hogy a városra és a régióra szabott, a helyi sajátosságokat figyelembe vevő oktatási, tehetséggondozási tevékenység valósuljon meg.

A Káptalandombon, a Bazilika és a Püspökvár szomszédságában, Győr belvárosában található szállodát az eddigi tulajdonos több éve sikertelenül próbálta értékesíteni. Az MCC az épületet licit útján szerezte meg, a szerződéskötés megtörtént.

A 25 éves MCC 2021 októberéig 14 magyarországi és összesen 23 kárpát-medencei, a következő öt évben pedig Kárpát-medence-szerte 35 magyarlakta településen teszi elérhetővé ingyenes programjait. Az intézmény ezt követően 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500 egyéb programokban résztvevő fiatal számára nyújt majd fejlődési lehetőséget.