Olvasási idő: 8 perc

A Vezetőképző Akadémia diákjai tavaszi első tanulmányútjukon Brüsszelbe látogattak. Az egy hetes kirándulás folyamán lehetőségük volt az Európai Unió általuk csak a történelemkönyvekből, újságcikkekből, vagy egyetemi tantárgyakból ismert döntéshozó intézményeivel közelebbről megismerkedni, mélységében megérteni az ott zajló folyamatokat. Találkoztak magyar parlamenti képviselőkkel, azok asszisztenseivel, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztosával, a Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóság koordinációért és tervezésért felelős egységvezetőjével, brüsszeli állandó képviselet kabinetfőnökével, valamint érdekérvényesítésre specializálódott tanácsadó cégekkel is. Olyan volt ez számukra, mint egy puzzle, apró részletekből tudták felépíteni az EU által kínált teljes képet.

Az első darabka: Parlamentarium

Az első nap reggelén a diákok ellátogattak a Parlamentariumba, ahol egy interaktív kiállítás keretein belül ismerkedtek meg az Európai Unió történelmével, valamint az Európai Parlament működésével. A kiállítás végig kalauzolta őket az egyes működési szervek funkcióin, az európai parlamenti pártok rendszerén, valamint az eddig megvalósult kezdeményezések rengetegén. A program kiváló előszobaként szolgált a rájuk váró beszélgetéseket megelőzően.

A kirakóst átívelő puzzle elemek: Mobilitás az államok között, a közlekedés jövője és kihívásai

A puzzle következő darabjaként Pierpaolo Settembri, az Európai Bizottság Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóság koordinációért és tervezésért felelős egységvezetője állt rendelkezésre a diákok számára egy beszélgetés keretein belül. Rengeteg kérdés és még annál is több válasz érkezett a közlekedés jövője, fenntarthatóság és biztonság témakörében. Szóba került a repülő-vonat dilemma, az önvezető autók bevezetésének realitása, valamint a háborús konfliktus okozta szankciók hatása a közlekedésre is. Pierpaolo úgy fogalmazott, hogy a mobilitáspolitika egyike azon területeknek, amihez az EU a legjobban ért, hiszen műszaki terület révén tiszta célkitűzések vannak, ami olyan kiváló intézkedéseket eredményez, mint például a légi közlekedésben bevezetett fedélzetre felvihető 100 ml-es korlát, ami világszerte is elterjedt.

A központi darab a kirakósból: Beszélgetés Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos úrral

Habár szoros menetrendje miatt kevés idő jutott a biztos úrral történő beszélgetésre, annál tartalmasabbra sikeredett. Egy rövid bevezető után a szomszédságpolitika legforróbb témakörei kerültek terítékre érintve a Balkán, azon belül pedig Szerbia helyzetét is, mely országok csatlakozására egyfajta katalizátorként hathatnak a jelenlegi történések. Említésre kerültek az orosz-ukrán háború lehetséges hosszútávú hatásai is az olaj- és gázszolgáltatást érintő szankciókkal egyetemben. Illetve a V4-ek jelenlegi stratégia helyzete is terítékre került, amit illetően az a fontos, hogy csak abban legyen egyetértés a tagállamok között, ami mindenkinek közös érdeke.  Emellett biztos úr az Európai Bizottság döntési mechanizmusaiba is bevezette a diákokat, mely a jövő vezetőinek kiváló példakánt szolgált.

A 12 európai parlamenti képviselői puzzle kétfontos eleme: vacsora Győri Enikő és Tóth Edina európai parlamenti képviselőkkel

Győri Enikő a Gazdasági és Monetáris Bizottság tagjaként, Tóth Edina pedig a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságban tevékenykedik. Számos aspektusból mesélték el a diákok számára, hogy mit jelent számukra egy ilyen prominens pozíció betöltése. Felszólalás a bizottsági üléseken, jelentések készítése és persze folyamatos ingázás Budapest és Brüsszel között. Ők mégis úgy érzik, hogy a helyükön vannak, soha el nem fogyó lelkesedéssel állnak a folyamatosan jelentkező kihívások elé. Bár életútjuk eltérő, mindketten szívből jövő szeretettel kalauzolták a diákokat munkakörük rejtelmeibe. Enikő a Gazdasági és Monetáris Bizottság tagjaként jelenleg a visszatartott fejlesztési források köré csoportosítja fő energiát, míg Edina munkáját nagyban befolyásolja az energiaválság, mely a fenntarthatósági célkitűzések teljesíthetőségét befolyásolhatja hosszútávon. Annak ellenére, hogy a háborús helyzet az ő munkájukat is érinti, feltöltődve álltak fel az asztal mellől, hiszen a diákokkal töltött időt prioritásnak ítélték meg.

Az élénk, folyamatosan mozgó darabkák: Betekintés a lobbicégek mindennapjaiba

Miközben a hallgatók parlamenti képviselők oldaláról is hallhattak az érdekérvényesítésre specializálódott cégekről, személyesen is ellátogattak hozzájuk, hogy átfogó képet kaphassanak. A FleischmannHillard és a Rud Pedersen kormányzati ügyekkel foglalkozó vállalatok brüsszeli irodájában minden az Európai Unió ügyei körül forog. A lobbizás, vagyis a kapcsolatok kiépítését és fenntartását vagy esetleges negatív intézkedések hatásainak kivédését célzó intézkedések befolyásolása egyfajta hídként szolgál a politika és a magánszektor között. Multinacionális csapataik mély ágazati és téma-szakértelemmel segítik a cégeket az európai napirend megértésében és alakításában. Habár garantált sikert nem ígérhetnek ügyfeleiknek, olyan készségkészlettel kell rendelkezniük, mind a kommunikáció, mind pedig az ügyfélkapcsolatok ápolása terén, melynek elsajátítása a Vezetőképző Akadémia diákjai számára is releváns tapasztalat.

A számos darabból álló kis kép: Látogatás az Állandó Képviseleten

Elméleti tudás szempontjából Beszteri Zsuzsanna, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének kabinetfőnökével eltöltött beszélgetés szolgált a legtöbbet. A kabinetfőnök asszony jóvoltából az EU-ban oly gyakran használt különböző rövidítések jelentéseire is fény derült.  A diákok megtudhatták, hogy mivel foglalkozik az Antici és a Mertens, valamint, hogy a szakdiplomaták hogyan támogatják a nagykövetek munkásságát. Zsuzsanna saját karrierútjának tapasztalatait is megosztotta a diáksereggel, mely egy vezetőképző program szempontjából abszolút releváns. „A válság alatt lettem közgazdász, nem az egyetemen” – fogalmazott Zsuzsanna, aki számos EU-s kiküldetés után a privát szektorból tért vissza az állandó képviseletre. Szerinte fontos, hogy egy vezetőnek rugalmas legyen és mindig készen álljon a tanulásra, akár élethosszon át. Ennek gyümölcseként fognak új ajtók kinyílni előttünk.

Végül, de nem utolsó sorban a képkeret, mely az egészet összetartja: Dr. Kovács Tamás Iván rendkívüli és meghatalmazott nagykövet ismertetője a magyar-belga kapcsolatokról

Habár elsőre nem volt egyértelmű a diákok számára, hogy egy ennyi nagykövettel rendelkező városban, ahol az EU és a NATO is székel pontosan milyen szerepet tölt be Magyarország Nagykövetsége Brüsszelben, a nagykövet úrral történő beszélgetés figyelemre méltónak bizonyult. A nagykövetség, mely egy pompás negyedben helyezkedik el, módfelett sokat tesz a magyar-belga gazdasági és kulturális kapcsolatok serkentéséért. Számos multinacionális vállalat található országunkban, amiről nem is gondoltuk volna, hogy belga. Ilyen például a KBC, a Kereskedelmi és Hitelbank anyavállalata, a Tungsram vagy a GSK Vaccines. Emellett a Liszt Intézet felel a magyar kulturális örökség széleskörű bemutatása a belgiumi és az itt élő magyar közösség számára.

Amikor a darabkákból összeáll a kép: Mit tanított a diákoknak a brüsszeli tanulmányi út

Amellett, hogy megismerkedtek az Európai Unió főbb intézményeivel és betekintést nyerhettek számos eurokrata mindennapjaiba, a diákok számos útravalóval távoztak az Európai Unió fővárosából. Az, hogy lehetőségük volt saját környezetükben meglátogatni és kötetlen beszélgetést folytatni kiváló nemzetközi és magyar szakemberekkel mind világnézetük bővítéséért szolgált. Vezetői tudásuk felhalmozása érdekében felderíthették a kint dolgozó egyének motivációját, valamint különböző döntési mechanizmusait. A nap végi közös beszélgetés alkalmával helyükre kerültek annak a bizonyos kirakósnak a darabjai, mely végigkíséri őket karrierjük során.

írta: Endrődi Flóra


A Vezetőképző Akadémia egyéves intenzív képzése alatt piacképes, gyakorlatorientált és naprakész vezetői tudást és készségeket sajátíthatsz el. Tudj meg többet és jelentkezz még ma! https://vezetokepzo.mcc.hu/