Olvasási idő: 1 perc

Csak az Európai Unióban, minden évben, több mint 60 millióan szenvednek szorongásos zavarok valamilyen formájában, így az egyik legelterjedtebb mentális zavarok között tartjuk számon. Hámori György, az MCC Pszichológiai Iskolájának munkatársa; A gyermekkori szorongás megjelenési formái címmel adott elő a szekszárdi MCC legutóbbi szakmai rendezvényén. A pszichológus oktató, kutató kiemelte, hogy majdnem az összes mentális zavar gyermek vagy serdülőkorban alakul ki. Az életút végéig az emberek 86%-a esik át diagnosztizálható mentális zavaron.

A zavar túlnyomó többségben már a 18. életév betöltése előtt megjelenik – de a szorongás milyensége számos körülménytől függ. Ebben a legmeghatározóbb szerepet az életkor játssza; mivel minden életszakaszban más tünetek dominálnak, így másként gyakorolnak hatást a gyermek életére.

Hámori György a szakmai előadás mellett gyakorlati példákkal is előállt a közönség számára, valamint a kezelés lehetséges formáiról is beszélt előadása során, mint például az életmódváltás, pszichoterápia (kognitív viselkedésterápia, mindfulnessm játékterápia, művészetterápia) és gyógyszeres terápiák.