Olvasási idő: 2 perc

Huszárvágások sorára van szükség ahhoz, hogy Magyarország politikai értelemben regionális középhatalommá váljon, valamint gazdasági értelemben a legfejlettebb országok közé tartozzon – mondta Orbán Balázs újonnan megjelent könyvének teltházas bemutatóján Békéscsabán. A szerzővel az MCC Média Iskolájának vezetője, Kálnoky Boris beszélgetett.

Elsők között találkozhatott az olvasóközönség Békéscsabán Orbán Balázs „Huszárvágás – A konnektivitás magyar stratégiája” című könyvével. A Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke szerzői minőségében osztotta meg gondolatait legújabb kötete kapcsán, amely a 2020-ban megjelent „A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye” című művének folytatása és kiterjesztése, mely a hazai politikai gondolkodás jelenét, valamint a kormány stratégiai lehetőségeit mutatja be.

A könyvbemutatón szó esett arról, hogy a rendszerváltás előtt erősen korlátozott volt Magyarország önrendelkezése. Az állam célja az volt, hogy ami megmaradt, azt megőrizzék. A ’90-es évektől kezdve új feladat került előtérbe: vissza kellett kerülni az európai közösségbe, amely teljesült is – mondta a szerző.

„A továbbiakban szükséges a konnektivitás növelése, azaz a kapcsolatok számának és minőségének emelése mind politikai, mind gazdasági és kulturális értelemben” – fogalmazott Orbán Balázs. Az elnök úgy véli, hogy több lábon kell állni, és a NATO, valamint az Európai Unióba való belépés mellett továbbiakat kell építeni. Magyarország azzal tölthet be kulcsszerepet a régióban, hogy nem akar belesimulni a mainstreambe.

Boris Kálnoky úgy tapasztalta, hogy a nyugati civilizációból hiányzik az a stratégiai gondolkodás, amely a magyarokat jellemzi. Míg ott a jelen problémáira keresnek megoldást, addig a hazai politika évtizedekre előre tervez.

A Huszárvágás könyvbemutatója nemcsak azért volt fontos esemény a megyeszékhelyen, mert elsők között itt találkozhatott a publikum a kötettel, hanem azért is, mert Orbán Balázs most először tudott személyesen ellátogatni a felújított békéscsabai képzési központba – erről már Mittag Mónika képviseletvezető beszélt. Hozzátette: a kötet iránytű, amely már most széles közönségre talált.