Olvasási idő: 5 perc

Tisztelt Polgármester asszony! A Mathias Corvinus Collegium 1996 óta működik, sok-sok évig volt az oktatás helyszíne a Somlói út az I. kerületben. A kerület vezetésével viszonyunkat mindig jó szakmai kapcsolatot ápoltunk. Önnel, az önkormányzattal, szakmai testületekkel, a főépítésszel is több sikeres egyeztetést folytattunk.

Mégis megdöbbenve olvastam tegnapi Facebook bejegyzését, amelyben több valótlan állítás, illetve tárgyi tévedés szerepel. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb, hogy az Ön bejegyzése építkezésről szól, azonban, ahogy a helyszínen Ön is láthatja, a bontási munkálatok nem kezdődtek még meg. Engedje meg, hogy reagáljak a posztban szereplő állításaira.

Az MCC 2020 decemberében nyílt építészeti tervpályázatot írt ki egy új budapesti épületegyüttes megtervezésére a Somlói úton. A beruházás célja, hogy a sötét történelmi múlttal terhelt és rendkívül rossz műszaki állapotú, valamint oktatási célra nem megfelelő épület helyett egy mindenki által látogatható, a jelenleginél jóval nagyobb zöld felülettel, parkkal rendelkező, a legtehetségesebb magyar diákok oktatására és közösségi életüknek teret adó épület álljon a Gellért-hegyi telken.

Bizonyára emlékszik rá, hogy a Somlói úti épület tervezése az érintett I. és XI. kerületi önkormányzatok tudtával történt, az egyeztetés pedig rendszeres. Az I. kerület főépítésze, Csány Éva pedig részt vett az épület tervezésének korai szakaszában, tagja volt a tervpályázat szakmai bírálóbizottságnak is. A főépítész a terveket teljes mértékben támogatta, erről tanúskodik a bizottság jegyzőkönyve, az eredményhirdetés utáni videofelvétel, valamint a projektről szóló podcast beszélgetés is, amelyben a főépítész kifejtette, a megvalósuló koncepció mindenképpen méltó otthona és központja lehet majd a magyar tehetséggondozás ügyének. 2022 májusában voltunk az I. kerület polgármesteri hivatalában Önnel és kollégáival egyeztetni. A konstruktív információs egyeztetésen Ön semmilyen kifogást nem emelt az építkezés és annak lebonyolítása ellen.

Szeretném arról is tájékoztatni, hogy az MCC a környékbeli lakosokat rendszeresen informálja. A beruházással kapcsolatban például cikk jelent meg az I. kerületi önkormányzat lapjában, a Várnegyed Magazin XXVII. évfolyam 11. számában, amelyben külön kiemelésre került az, hogy az MCC a tervezés és a kivitelezés során egyaránt figyelembe veszi a helyi lakosság véleményét.

Az MCC megbízásából még tavaly nyáron készült egy 1000 fős reprezentatív felmérés a kerületi lakosok körében. Ennek eredménye szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége a jelenlegi épületet régi, csúnya, elavult, a szocializmus időszakát idéző ingatlannak tartja és inkább lebontaná azt, mint felújítaná. A tervek ismeretében a megkérdezett lakosok jelentős többsége a leendő épületet szépnek és modernnek tartja.

A Mathias Corvinus Collegium minden szabályozást és törvényi előírást betartva bonyolítja le ezt a jelentős építési projektet, valamint törvényi kötelezettségének eleget téve minden közérdekű adatigénylésre – így a facebook posztban említett Kun János képviselő úr érdeklődésére is - maradéktalanul válaszolt.

Polgármester asszony valószínűleg rosszul informálódott, amikor azt állítja, hogy zajlanak a munkálatok az ingatlanon, hiszen sem a bontási, sem az építkezési munkálatok nem tudtak még megkezdődni. Ugyanakkor az MCC rendszeresen karbantartja az ingatlanon a zöld növényzetet. A bontásra kiírt közbeszerzési eljárás viszont még folyamatban van, jelenleg a beérkezett ajánlatok bírálata zajlik.

Az MCC mindent megtesz, hogy a munkálatok a lehető legkisebb mértékben zavarják a környékbelieket. A bontásból származó törmeléket ugyanis a hegyoldal megerősítésére használjuk majd fel, ezzel is jelentősen csökkentve a nehézgépjármű forgalmat. A fokozott porterheléssel járó munkafolyamatokat követően a porterhelés csökkentése érdekében a vállalkozónak kötelessége lesz az érintett terület folyamatos locsolása is.

Bízom benne, hogy bejegyzése félreértésen alapul és Ön is érdekelt abban, hogy a Gellért-hegyen ne történelmileg terhelt, rendkívül rossz állapotú betonépületek álljanak, hanem egy szabadon látogatható, rendezett zöld park és egy jelentős, de esztétikumában a magyar építészeti szimbólumokat figyelembe vevő új épület, amelyben a legtehetségesebb magyar diákok tanulhatnak.

Budapest, 2023. július 14.

Üdvözlettel:

Dr. Szalai Zoltán, főigazgató