Bemutatkozás

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti központjának 2001 óta a Somlói út 49–53. szám alatt álló épületegyüttes adott otthont.

A nehéz történelmi múltú, műszaki tekintetben felújíthatatlannak nyilvánított épületek bontását követően egy új, a magyar történelmi építészet szimbolikáját és hagyományait megtartó campus épül majd a Gellért-hegy gerincén.

Történet

Az épületek bár sok kedves emlékkel gazdagították az egykori kollégistákat, sajnos történelmi tekintetben meglehetősen terhelt, nehéz múltra tekintenek vissza. A Munkásőrség korábbi főhadiszállásaként az épületek kevésbé esztétikus, erődszerű jelleggel bírnak, tájsebként tátonganak a Gellért-hegy gerincén. A nagyobbik épületet tervező Pázmándi Margit maga sem tartotta számon főbb művei között. A belső terek – lévén annak idején fegyverraktárként funkcionáltak – térelosztása alapvetően nem alkalmas az MCC tehetséggondozó tevékenységének ellátására, illetve az épületek műszaki állapota is kritikussá vált az évek során. A szakértők egyértelműen a szigetelhetetlen, műszaki tekintetben felújíthatatlan ingatlanok bontását javasolták.

Képzési központ

Az új campus elkészüléséig – tekintettel a bontási és építkezési munkálatokra – az MCC nem működhetett tovább a Somlói úton. A leginkább költséghatékony módot választva épületbérléssel tudja működését biztosítani az alapítvány, így ideiglenesen – a piaci viszonyokat figyelembe véve – az egykori Danubius Hotel Flamenco épületébe költözött. A Tas vezér utcai épület jelenti tehát a következő években az MCC budapesti képzési központját, melyet hallgatói kollégiumként, közösségi térként, rendezvényhelyszínként és irodaként is használunk.

Az állapotfelmérés eredményei

Megszületett tehát a döntés az új budapesti központ épületének létrehozásáról, minek érdekében 2021-ben az MCC tervpályázatot hirdetett. A kiváló szaktekintélyekből, köztük az I. kerület főépítészéből álló bírálóbizottság két első helyezettet hirdetett, végül az egyik győztes, a Napur Architect Kft. folytatta az új Gellért-hegyi campus kialakításának tervezését, Ferencz Marcel Ybl-díjas építész vezetésével. Az MCC mindig is az átláthatóságot tartotta szem előtt, rendszeresen tudósítva a közvéleményt és a kerület lakóit az eredményekről, a tervezésről és látványtervekről.

Tervek

Az elkövetkezendő években egy olyan a Gellért-hegy környezetébe illeszkedő, új, a modern igényekre reagáló, de magyar építészet hagyományait követő és építészeti szimbólumokat megjelenítő épület létrehozása a cél, ami megmutatja a magyar történelmi építészet szimbolikáját, megtartja annak hagyományait, és illeszkedik a Gellért-hegy tájképébe, harmonizál annak látképével. Belső kialakítás tekintetében ügyelünk arra, hogy a terek alkalmasak legyenek az MCC széleskörű tehetséggondozó programjának befogadására, valamint a környezettudatosság, a fenntarthatóság és a környezetvédelmet fókuszba helyező megoldások is törekvéseink gerincét képezik. A korábban két épületből álló együttes és a betonnal fedett külső terek helyett egy épület áll majd a telken, a zöld terület nagyságrendekkel nagyobb lesz.  Az MCC célja egy mindenki által látogatható kert, park létrehozása, ami nemcsak kellemes környezetet biztosít a Collegium képzésein résztvevőknek, de a környéken lakók számára is ideális helyszín lehet majd pihenésre, rekreációra.

 

Munkásőrség

Közös felelősségünk beszélni a múltról, hogy a vészterhes idők ne merüljenek feledésbe. A szocialista hatalmi rendszer támogatására létrehozott, közvetlen pártirányítás alatt állt félkatonai szervezet működéséről tanulmány is született, amely alább olvasható: