Olvasási idő: 4 perc

Március 10-én Siegfried Peinen, Belgium magyarországi nagykövete volt a Mathias Corvinus Collegium Ambassador's Talk című előadássorozatának vendége.

Az informatív és egyben szórakoztató prezentáció során a Nagykövet rámutatott, több diplomata (5400) és diplomáciai tisztviselő (52 000) él Brüsszelben, mint a föld bármely más városában, és hogy Brüsszelt egyedül Washington DC előzi meg a regisztrált lobbisták számát illetően (Brüsszelben a számuk kb. 20 000). Peinen kitért arra is, hogy Belgium fontos szerepet játszik a gyógyszeriparban és a biotechnológiai ágazatban, nem utolsó sorban azért, mert jelentős összegeket fektet a kutatás-fejlesztésbe - átlagosan napi 10 millió eurót.

Míg Belgium az EU népességének mindössze 2,2%-át, az EU GDP-jének 2,9%-át adja, addig az európai gyógyszeripari és biotechnológiai kutatás-fejlesztési kiadások 12,3%-át, a biofarmatikai szabadalmi bejelentések 6,8%-át, és az Európából származó gyógyszer-export 12,7%-át adja.

A nagykövet kiemelte, milyen fontos szerepet játszik Belgium a jelenlegi Covid-vakcina előállításáért és forgalmazásáért folyó küzdelemben. Hangsúlyozta, hogy országa rendelkezik a szükséges infrastruktúrával ahhoz, hogy előállítsa és nagy számban szállítsa a vakcinákat az elkövetkezendő években.

Peinen hangsúlyozta, hogy ez idáig a Covid vakcinák 75%-át a gazdag országok vásárolták meg, miközben 130 ország még egyetlen dózist sem kapott. Belgium négymillió euróval segíti az afrikai országokat a Covid oltások beszerzésében. A nagykövet megvédte az EU közös megközelítését az oltási kampányt illetően: „Ez volt a legjobb megoldás, ellenkező esetben a nemzeti verseny a gazdagabb országok gyors haladásához, míg a szegényebb országok várható lemaradásához vezetett volna.”
Az EU oltási kampányának korai szakaszában fellépő problémákat illetően, Peinen elismerte, hogy egyes belgiumi előállítói létesítmények kezdetben gyártási problémákkal szembesültek, de a produkció most maximális kapacitással folyik. A nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez "egy mindeddig nem ismert helyzet mindenki számára, amelyből levonjuk a megfelelő tanulságokat".

Végül Peinen kommentálta a róla és további öt nagykövetről nemrég készült fotót, amely vita tárgyát képezte Magyarországon. A képen ő, valamint Németország, Spanyolország, Hollandia, Írország és Svédország nagykövetei láthatóak, amint a homoszexuális házasságkötés és az örökbefogadás jogainak támogatásáért lépnek fel. „Valójában nem tudnám megmondani, kinek az ötlete volt a kép" - mondta a Nagykövet, és kiemelte, hogy ezzel nem a keresztény értékek ellen akartak fellépni. Elmondása szerint, a nagykövetek éppen közös ebéden vettek részt, és "a pillanat hatása alatt" spontán döntöttek úgy, hogy elkészítik a képet. Ezt követően a nagykövetségek megosztották a fotót a közösségi médiában.

Arra a kérdésre, hogyan reagálna a belga kormány, ha hat kelet- és közép-európai ország nagykövete közösen adna hangot a hagyományos és keresztény családi értékek támogatásának, ami nem feltétlenül felel meg a belga családpolitikának, Peinen azt válaszolta: „Ehhez minden joguk megvan, nem okozna semmi problémát. A hagyományosabb családi értékek képviselete önmagában egyáltalán nem jelent problémát. Belgiumban is vannak olyan családok, amelyek támogatnák ezt.” A Nagykövet hangsúlyozta, hogy csak akkor van probléma, ha a megszólalás gyűlöletbeszéddé válik.

Az előadás befejezéséül a Nagykövet egy kvízzel készült az MCC diákjai számára, amelyben néhány általa említett érdekességre kérdezett rá. A három legjobb választ adó diák belga sört kap ajándékba. A válaszokat a nagykövetség e-mail címére várjuk: Budapest@diplobel.fed.be