Olvasási idő: 3 perc

Az MCC fő célja a kiemelkedő magyar fiatalok fellelése, támogatása, útjuk egyengetése. A Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye 24 helyszínen több mint 7000 diákot segít fejlődni és növekedni. Immár két éve egy innovatív, többfordulós matematika verseny keretében is.

A Math Challenge Championship matematika versenyt két éve indította útjára az MCC Középiskolás Programja és az MCC Gazdaságpolitikai Műhelye. A tavalyi versenyre 210-en neveztek, a legjobb 10 versenyző kevesebb, mint 10 százalékot vesztett a pontokból.

A versenyzők hétről hétre egy-egy kifejezetten nehéz matematika feladatot oldanak meg és küldenek be, melyre maximálisan 10 pontot kaphatnak. Az értékelés során a megoldás helyessége mellett a beküldés gyorsaságát is figyelembe vesszük.

Az idei versenyre 126 diákunk regisztrált, akik kiemelkedő, a tavalyinál is nagyobb aktívitást mutattak. Heten mind a 23 feladott problémát megoldották, a versenyzők kétharmada pedig legalább két megoldást elküldött.

A megmérettetésen 13 kilencedikes, 29 tizedikes, 40 tizenegyedikes és 43 tizenkettedikes gimnazista vett részt. A legtöbb versenyző a budapesti központból jött, összesen 28-an, de volt 10 dunaszerdahelyi, 8 székelyudvarhelyi, 7 veszprémi, 7 zalaegerszegi, 7 szegedi, 6 kolozsvári, 5 székesfehérvári, 5 debreceni, 5 nyíregyházai, 4 szolnoki, 4 győri, 4 nagyváradi, 4 miskolci, 3 szombathelyi, 3 csíkszeredai, 3 kecskeméti, 2 marosvásárhelyi, 2 pécsi, 2 aradi, 2 beregszászi, 2 szekszárdi, 2 szatmárnémeti és 1 sepsiszentgyörgyi versenyzőnk is.

A június 15-én rendezett budapesti döntőre a 16 legjobb eredményt elérő diák kapott meghívást. Közülük 5-5 versenyző volt budapesti, illetve székelyudvarhelyi, 2 székesfehérvári, illetve 1-1 csíkszeredai, debreceni, marosvásárhelyi és pécsi.

A versenyt – hasonlóan a tavalyihoz – Fiser Boldizsár nyerte meg. Az ezüstérmes Braun Zsófia, a bronzérmes pedig Sebestyén József lett. Gyimesi Dávid negyedik, Gyimesi Jázmin ötödik, Pelcz Antal Domonkos hatodik, míg Oláh Vince hetedik lett ebben a nemes és komoly kitartást igénylő küzdelemben.

A nyertesek a verseny élménye és izgalma és a szervezők gratulációi mellett a Mathias Corvinus Collegium, a Pénzmúzeum, az OTP Bank és a Budapesti Értéktőzsde értékes ajándékaival gazdagodtak. Ezúton is gratulálunk a helyezést elérőknek.