Olvasási idő: 3 perc

A KP-különítmény a Fővárosi Állat- és Növénykert bejáratánál találkozott október 20-án. Több ismerős arcot fedeztem fel a megérkezésemkor, a bőröndök és az MCC-s pulcsik társaságában. Kövér Laci, aki az egész programsorozat ideje alatt támogatva ügyelt ránk, kiosztotta a nyakpasszokat és indult is a nagy kaland.

Záróra után léptünk be az állatkertbe, és egy esti vezetésen vettünk részt, amelyet Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője tartott. Gyönyörködtünk Samuban, a kiselefántban, távolról figyeltük a zsiráfokat és hallgattuk a látogatók jópofa panaszleveleinek tartalmát, amelyekhez frappáns válaszok társultak. A Varázshegybe visszaérve a Bibliában megjelenő állatokról és növényekről tanulhattunk, kitapintottuk egy királypiton lábcsonkjait, és patkányt is simogathattunk. Úgy gondolom, hogy ehhez több bátorság kell, mint egy kígyó megfogásához.

A közös fotózkodás sem maradhatott el a Hősök terén, így lekésve a buszt, kissé megfáradva, de annál lelkesebben érkeztünk meg a Tas vezér utcába. Elfoglaltuk a szobáinkat, és megújult erőkkel battyogtunk le a földszinti puffokra, ahol kedvenc állatainkká kellett válnunk. Én a kolibri és a fekete párduc mellett döntöttem, mindkét állatot igazán fenségesnek találom. :)

Másnap 7:15-re kellett megérkeznünk a Scrutonba, így közösen fogyaszthattuk el reggelinket. Kövér Laci előadásával folytatódott a szakmai program, akit Váradi Zoltán követett alkalomhoz illő, rovaros felsőben. A figyelem lankadatlan volt, sokan már a programot záró teszthez jegyzetelték a hírességekről elnevezett élőlényeket, Scaptia beyonceae... Ezután dr. Molnár V. Attila előadásai következtek. Az orchideákon keresztül vizsgáltuk a biodiverzitás jelentőségét, a hagyományos ökológiai gazdálkodás fontosságát. Ezeken kívül a fenntarthatóság, a környezetünkre való odafigyelés is fókuszba került. Hétköznapi eszközök, mint például egy seprű is könnyen elkészíthető Magyarországon élő növényekből: hazánkban 37-féle seprűkészítésre alkalmas növényt jegyeztek fel. A drága és környezetkárosító gázolajat faló levélfújók helyett inkább ezeket célszerű használni. Az előadásokat egy, a bingóhoz hasonló csapatjáték zárta – a levegő végig vibrált, izgatottan vártuk, hogy melyik csapat teszi ki először a megadott alakzatot.

Cheese. Katt. Csoportkép. Egy záró Quizizz, amelynek eredménye rákerült a programon való részvételt igazoló oklevélre. Miután a közösségi felületeken a baráttá válás is megtörtént, bekövettük a Zöld KáPé-t, leadtuk a névkártyákat és boldogan, élményekkel és persze sok-sok tudással gazdagodva, bölcsebben hagytuk el a főhadiszállást, hogy a másnapi KP Szombaton újra láthassuk egymást.

írta: Alliquander Erzsébet, KP-s diák