Olvasási idő: 4 perc

Három különböző ember, három különböző terület, mégis van bennük egy közös: szívvel-lélekkel művelik azt, amivel foglalkoznak. Többek között ezért is lettek a Highlights of Hungary kiválasztottjai. Olyan emberek ők, akik nemcsak magukért, de a közösségükért is élnek és dolgoznak. Erről is beszélgettünk a Highlights Klubban, ahol három jelöltet – egy textiltervezőt, egy kötet szerkesztőjét és egy színházi művészeti vezetőt – ismerhetett meg a nagyközönség a miskolci MCC-ben.

Október 1-től szavazhat a nagyközönség arra, hogy az idei jelöltek közül melyik három kapja meg a Highlights of Hungary díjat.  Csehi Mariannától, a szervezet ügyvezetőjétől megtudtuk, kiváló magyar teljesítmények társadalmi elismerése igazából ez a díj, amelyet 2013-ban hoztak létre azzal a céllal, hogy megkeressék a mindennapi életben azokat a kiváló embereket, akiknek a tevékenységére büszkék lehetünk. Mert ha jól körülnézünk, az élet bármely területén találhatunk kiválóságokat, legyen az akár pék, lelkész vagy gyógyszerész. A fontos, hogy amit csinálnak, azt szívvel lélekkel csinálják – emelte ki az ügyvezető. 632 ajánlást kaptak az idén, amelyek közül a nagykövetek – Borbás Marcsi, T. Danny, Gyurta Dániel, Almássy Kitti, Lackfi János – választották ki a legjobb 25-öt.

„A roma közösség felé is van felelősségem”

Antal István szociológus, a Sorsformálók kötet szerkesztője maga is roma származású. Nehéz sorból jött, de sok mindent sikerült elérnie, és ebből szeretne vissza is adni a közösségnek. Az általa szerkesztett interjúkötet fő célja, hogy példaképeket, hétköznapi hősöket adjon a közösségnek, és olyan roma embereket mutasson be, akik a maguk területén kiemelkedő teljesítményt tettek le az asztalra. Ezek az élettörténetek jól szemléltetik azokat a sikertelenségeket, amikből aztán a sikerek megszülettek – mondta a kötet szerkesztője.  A könyvben szereplő 12 roma férfi életútja inspiráló lehet mindenkinek, romáknak és nem romáknak egyaránt – hangsúlyozta Antal István, aki azt is elmondta, ő maga is sokat tanult ezekből a történetekből: mind a roma, mind a férfi identitását megerősítették ezek a beszélgetések, amelyeket kötetbe szerkesztett.

 „A színházért nagyon messzire el tudok menni”

Szabó Máténak, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetőjének köszönhető, hogy a színház bekerült az Európai Nemzeti Színházi Unióba. Színházi munkássága mellett, többek között ezért is jelölték a Highlights of Hungary díjra. Azért fontos elismerés ez a színház életében, mert így külföldön is megismerhetik azt a nagyszerű munkát, amit Miskolcon végeznek. A színház erőssége az összetartó társulat, ami ma már ritkaság – tudtuk meg a művészeti vezetőtől, aki számára a Miskolci Nemzeti Színház közössége különösen fontos, és nagyon büszke arra a légkörre, amit megteremtettek ott.

„A gyermeki kíváncsiságomat semmi nem tudja kiölni”

Egy egészen más jellegű, a világnak egy anyagközpontú megközelítését képviseli Temesi Apol textiltervező, a „Your Nature” kollekció megalkotója. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) adjunktusa textilhulladékokból készített belsőépítészeti termékeivel a fenntartható tervezés képviselője. Gyapjúhulladékkal és invazív növényi fajokkal dolgozik: növényi alapanyagokkal festett akusztikai paneleket készít, amelyek nemcsak funkcionálisak, de esztétikai értéket is képviselnek. A fenntarthatóság és a felelősségteljes tervezés nagyon fontos szempont a korábban már több díjjal is elismert textiltervező számára, aki azt is vallja: egy örök kíváncsiságnak kell lennie az emberben, mert akkor tud újat alkotni.

Megismerve a három jelöltet, valóban mindhármukra igaz az, amit a Highlights of Hungary ügyvezetője elmondott: ezek a kiválasztott emberek már valamennyien „csillagok”.