Olvasási idő: 3 perc

Párizsi tanulmányúton vettek részt a Jog és Társadalom Műhely hallgatói. A négynapos út során a résztvevők nem formális oktatási keretek között ismerkedhettek meg a francia politikai gondolkodás elméletével és gyakorlatával, valamint az európai város kulturális, politikai és társadalmi sajátosságaival, szerkezetével, kulturális és civilizációs jelentőségével.

A tanulmányút során az MCC hallgatóit saját otthonában fogadta a korszakos jelentőségű francia filozófiatörténész, Rémi Brague. A középkori muszlim, zsidó és keresztény gondolkodás kutatójával a magyarul is olvasható Európa: A római modell című könyve alapján folyt a beszélgetés Európa kulturális mítoszáról, valamit Európa jövőjéről.

A hallgatók kivételes látogatás tehettek a Luxemburg-palotában, amely a francia parlament felsőházának, a szenátusnak ad helyet. Az eredetileg Medici Mária, XIII. Lajos édesanyja számára készült palotában az út résztvevői a karzatról figyelhették meg a szenátus működését, majd Stéphane Ravier szenátorral beszélgethettek kötetlen keretek között időszerű francia belpolitikai kérdésekről, valamint az orosz-ukrán háború francia megítéléséről.

A négynapos út sűrű programjának kiemelt pontja volt Magyarország párizsi nagykövetségének felkeresése, ahol Habsburg György nagykövet fogadta a diákokat. Nagykövet úr összefoglalta a hallgatók számára a magyar-francia kapcsolatok alakulását, majd a résztvevők kérdéseire közel másfélórán keresztül válaszoltak a nagykövetség munkatársai: József Judit elsőbeoszott asszony, valamint Tóth-Ferenci Adrienn és Galicza György diplomaták.

A tanulmányút programjában helyet kapott az Institut Iliade felkeresése. A párizsi székhelyű képzési intézmény az európai civilizáció történetének és kultúrájának jobb megértése érdekében dolgozik, ennek érdekében képzéseket, konferenciákat szerveznek. Itt nyílt lehetősége a hallgatóknak Claude Chollettel beszélgetni a franciaországi média helyzetéről. Chollet úr a politikatudományok doktora, korábban a GRECE konzervatív francia think-tank elnöke volt, jelenleg az Iliade Intézet igazgatója, valamint 2012 óta az újságírás elemzésével foglalkozó Observatoire de journalisme vezetője. A hallgatók itt találkoztak az Éléments folyóirat munkatársaival, amely az egyik legrégebbi – 42 éve megszakítás nélkül megjelenő – francia nyelvű lap.

A tanulmányút zárónapján Párizs kulturális felfedezése mellett Louis de Bourbon, Anjou hercegének képviselőivel találkozhattak az MCC diákjai. A találkozón Jean-Gatien Gilbert, a Sorbonne oktatója tartott előadást a francia royalizmus és legitimizmus jelentőségéről jogtörténeti szempontból. A Párizsban töltött tartalmas napok után is igazak maradnak Balzac szavai: „…Párizs valóságos óceán. Beledobhatod a mérőónt, mélységét soha nem ismered meg.”