Olvasási idő: 3 perc

A Média Iskola 2021. október 8-a és 10-e között tartotta Őszi Akadémiáját az MCC Győri Központjában. A hétvége fő témája a Digitális média és radikalizálódás volt.

Egyre nehezebb kiigazodni abban az információ áradatban, amely körülvesz minket. A szociális média lehetővé tette mindenki számára, hogy ha szeretné, tartalomgyártóvá tud válni. A kérdés már csak az, hogyan használjuk helyesen a rendelkezésünkre álló forrásokat, hogyan szűrjük ki a lényeges információt úgy, hogy mindeközben ne a szociális média használjon ki minket. Ezt a témát járta körül Kálnoky Borisz, iskolavezető és Julius Strauss, vendégoktató, angol és magyar nyelvű interaktív előadások során. Az Őszi Akadémia résztvevői négy városból - Pécs, Szeged, Debrecen, Budapest – érkező hallgatók voltak.

A pénteki érkezést követően egy kötetlen beszélgetéssel kezdődött az ismerkedés. A két oktató haditudósítói múltjából mesélt anekdotákat a hallgatóknak. Kalandjaik helyszínei balkáni, közép-ázsiai és afrikai országok voltak. Hogyan lehet újságíróként bejutni egy háborús övezetbe, tartsunk-e magunknál ilyen helyen fegyvert, miért jöhet jól egy magyar útlevél – és sok hasonló kérdésre adtak választ.

Másnap a két oktató egy közösen tartott előadással, Közösségi média és a „buborék”, nyitotta a hétvégét. A Média Iskola két haladó diákja, Papp Éva és Genda Noémi önálló előadást tartottak a fake news jelenségről. A hallgatók egy rövid kvízben kipróbálhatták, meg tudják-e különböztetni a manipulált videókat a valódiaktól. Végül pedig egy esettanulmánnyal zárult a nap, amelyben a diákok először egy Afganisztánról készült dokumentumfilmből néztek részletet, majd feltehették kérdéseiket, kitérve napjaink eseményeire.

Vasárnap reggel az akadémia résztvevői az Apor kiállításra látogattak, amely Apor Vilmos vértanúságának állít emléket. Érdekesség, hogy Kálnoky Borisz nagyapja, gróf Kálnoky Hugo a püspökkel együtt tartózkodott haláláig a püspöki várban. Ezt követően elvitte Apor Vilmos halálának hírét Mindszenty bíboroshoz.

A programfüzet itt érhető el.