Olvasási idő: 5 perc

Az áprilisi e-KP szombat a járványhelyzet miatt ezúttal online térben zajlott, de szerencsére ez sem vett el az értékéből.

A jelenlegi járványhelyzet miatt az áprilisi e-KP szombat online térben zajlott, de szerencsére ez sem vett el az értékéből. Az előadók ugyanolyan minőségi előadásokkal és műhelymunkákkal készültek a diákjainknak, amit ezúttal egy Tudástáros tananyag is kiegészített.
Alább két diákunk élménybeszámolója olvasható, amiben megtudhatjuk, hogyan élték meg ők az első online képzésnapunkat.

"A járványügyi helyzetre való tekintettel az április 25. e-KP-szombat sajnos elma... Dehogy maradt el! Az MCC csapata még ilyen körülmények között is kitart, és az említett napon megrendezésre került az első online e-KP-szombat "Utazz velünk!" címmel - és valóban, bár a részvevők otthon ülve követhették az előadásokat, képzeletben egy rendkívüli utazásra nyertek invitálást.

Először dr. Földes Dávid, - közlekedésmérnök, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki karának kutatója „A jövő mobilitása, avagy átalakuló közlekedés” címmel tartott nekünk előadást. Célja az volt, hogy mi, diákok naprakész információt kapjunk a technológiai fejlesztésekről. A bemutató elején felvázoltuk a kihívásokat, amelyek ösztönöznek a fejlesztésre, ilyen például a mobilitási igény, a növekvő utazói elvárások, a környezetterhelés, vagy épp a munkaerőhiány. Összehasonlítottuk a hagyományos meghajtású autókat, a tisztán elektromos autókat (BEV), valamint a hibrideket és a tölthető hibrideket (PHEV). Látogatást tettünk többek között az önvezető autók világába, és számos más, érdekes fejlesztés is bemutatásra került. Egy adott ponton olyan futurisztikus érzésem támadt, mintha egyenesen a jövőből tartanának nekünk előadást és teljesen magával ragadott a kíváncsiság.

A jövőbeli utazásunkat követően második állomásként két workshop közzül választhattunk: Szűcs Endre - Üzleti stratégiai modellek alkalmazása, valamint Grüman Róbert - Csináld okosan, alakítsd az arculatot és építsd tudatosan a turizmust lehetőségek közül választhattunk. Én az elsőre váltottam jegyet, és részese lehettem egy mindent összefoglaló vállalkozói gyorstalpalónak, betekintést nyertem a vállalkozásépítés mozzanataiba. A legjobb mégis az volt, hogy Endre személyes tapasztalatait osztotta meg velünk, ami nem csak példaértékű, hanem motiváló hatással is volt rám.

Összességében minden gördülékenyül történt és sikerült online keretek között is interaktívvá formálni a programokat. A hangulat mindvégig felhőtlen volt és az egész napomra nagyon pozitív kihatással volt a korábbiakból merített lendület.
Szóval ez lett volna az én első e-KP-szombatom, ami még online is szórakoztató volt, így nagyon hálás vagyok mindenért! "

 Szomyu Anita 
Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 
Szatmárnémeti

"Április 25.-én online került megszervezésre az e-KP-szombat. A nap első előadását Dr. Földes Dávid közlekedésmérnök tartotta „A jövő mobilitása, avagy átalakuló közlekedés” cím alatt. Én személy szerint eddig nem különösebben érdeklődtem az autók, vagy bármilyen más járművek iránt, de úgy látom, hogy hamarosan mindenkinek valamilyen szinten muszáj lesz alkalmazkodnia a változó közlekedéshez. 

Az előadás segített abban is, hogy ízelítőt kapjunk a jövő mobilitásáról, betekintést nyerjünk abba, ami várhat ránk. Attól a ténytől eltekintve, hogy nem vagyok “autók iránt érdeklődő alkat”, nagyon tetszett az előadás, és biztos vagyok benne, hogy nem csak én vagyok így vele. 

A résztvevő diákok ezután két digitális workshop közül választhattak: Szűcs Endre „Üzleti stratégiai modellek alkalmazása” című workshopja és Grüman Róbert „Csináld okosan, alakítsd az arculatot és építsd tudatosan a turizmust” nevű workshopja szerepelt a palettán. Én az utóbbi tevékenységen vettem részt és ez is teljes mértékben megfelelt az elvárásaimnak. 

Érdekes, új információkkal gazdagodtunk a turizmussal kapcsolatban, valamint a turisztikai egységek aktuális helyzetéről is beszélgettünk. Örülök, hogy még ez az online találkozó is jó hangulatban telt, habár biztos vagyok benne, hogy élőben még ennél is szuperebb lesz."

 Bajcsi Anna,
Nagy Mózes Elméleti Líceum
 Kézdivásárhely