előadás

2021. 12. 10. 13:42

Klánok kontra államok – a svéd migrációs tapasztalat

Az elmúlt évtizedekben a közel-keleti, illetve szubszaharai térségből Európába érkező migránsokkal együtt egy új struktúra is megjelent a kontinensen, a klán alapú társadalmak, amelyek nagy kihívást jelentenek a svéd hatóságok és a svéd társadalom számára. A svéd migráció tapasztalatairól beszélt a miskolci MCC-ben Johan Lundberg, a Stockholmi Egyetem professzora, akinek fő kutatási területe a svéd liberalizmus és az általa generált információs buborék társadalmi hatása, a bevándorlás és a klánok hatása a svéd társadalomra, illetve a multikulturalizmus kérdése. Az elmúlt években számos támadás érte, rasszistának, sőt, fasisztának bélyegezték, mivel fő állítása szerint a bevándorlók kulturális hátterét nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen az az integráció fontos akadályává válhat.
2021. 12. 10. 8:21

A munkahelyek teremtése mellett célunk a versenyképesség és a modernizáció – Varga Mihály előadása az MCC-ben

Nem volt még arra példa a történelemben, hogy egy járvány ekkora “satufékezésre” kényszerítette volna a világgazdaságot – hívta fel a figyelmet Magyarország pénzügyminisztere a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC). Varga Mihály Magyarország: újra lendületben című rendhagyó, diákoknak tartott előadásában hangsúlyozta, a járvány első hulláma idején a lezárás, leállás a hazai gazdaságra is hatással volt. Mindazonáltal már most látszik, hogy a visszaesést követően a magyar gazdaság elérte a járvány előtti szintet, sőt további növekedést is produkál.
2021. 12. 07. 12:53

Egyre inkább előtérbe kerül napjainkban a klímamigráció kérdése

Calum T. Nicholson: Mindennapi szinten kell beszélnünk a klímaváltozás következményeiről!
2021. 11. 29. 13:52

Felkorbácsolja az indulatokat a közösségi média?

Tudni szeretnénk milyen a halál látványa, meg akarjuk tapasztalni a világ borzalmait otthonról, biztonságos környezetből – ez is válasz arra, vajon miért érdekel annyi embert a sok, közösségi médiában megjelenő erőszakos tartalom.
2021. 11. 27. 8:00
Klímapolitikai Intézet
Hír

Ahol a politikát köbméterben mérik

Mennyire kell felkészülnünk a tartós energiahiányra? Hol rontotta el Európa az energiastratégiát és milyen politikai, geopolitikai és nagyhatalmi játszmák eredményezték mindezt? Milyen jövő vár Európára és Magyarországra a zöld átállás és technológiaváltás fényében? Ezekről a kérdésekről is szó volt a győri MCC szervezésében tartott előadáson és kerekasztal-beszélgetésen.
2021. 11. 26. 10:06

Spirituális iránymutatásra van szüksége a fiatal generációknak

Az információhoz való korlátlan hozzáférés, a bőség, az önmegvalósítás és az egyéniség térnyerésének eszméje távolítja el az embereket a vallásoktól és a hit megélésétől – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képviseletének rendezvényén. Az eseményen Paul Peter Gilfillan, az skóciai Edinburgh-i Egyetem szociológus docense tartott előadást „Hogyan mozgatják a vallások a világot?” címmel.
2021. 11. 24. 12:46
Diplomáciai Műhely
Hír

A Harvardon kifejlesztett, a saját gyakorlatában tökéletesített tárgyalási technikákat mutatott be Zalaegerszegen az öt kontinenst bejárt diplomata

Az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője, Dr. Kiss Rajmund a mindennapi és az üzleti életből vett példákkal mutatta be a meggyőző kommunikáció elméleti alapjait. Az előadásban kitért arra is, hogy nagyköveti, első tárgyalói munkájában ezeknek nagy hasznát vette, s később ő maga fejlesztett olyan módszereket, amelyekkel könnyen megegyezésre jutott tárgyalópartnereivel.
2020. 04. 29. 16:01
Középiskolás Program
Hír

Utazz velünk! - Online e-KP szombat

Erdély
Az áprilisi e-KP szombat a járványhelyzet miatt ezúttal online térben zajlott, de szerencsére ez sem vett el az értékéből.
2019. 10. 01. 16:27
Női Közéleti Vezetőképző
Hír

Elindult az MCC Női Közéleti Vezetőképző Programjának második évfolyama

Cegléd
Cegléden került sor a II. Női Közéleti Vezetőképző első képzési alkalmának háromnapos előadás- és tréningsorozatára.
2019. 03. 06. 7:43
Egyetemi Program
Hír

Jogi változások

Budapest
Az MCC Jog szakirány februárban két, igen aktuális témákra reflektáló előadást is szervezett.
2018. 12. 10. 11:50
Roma Tehetség Program
Hír

Az MCC Roma Tehetség Program kezdetei

Budapest
Mathias Corvinus Collegium 2018 őszén indította el roma fiatalokat támogató kezdeményezését, amely azóta több képzési napját is megtartotta.
2018. 11. 23. 14:58
Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző
Hír

Budapesten a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző

Budapest
A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző második hétvégéjén Budapestre látogattak a résztvevők.
2018. 11. 20. 15:17
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program
Hír

Hogyan lesz FIT-es diákból KáPés: képzési napot tartottunk a nyolcadikos diákjainknak

Budapest
2018. november 24-én rendhagyó képzési napot tartottunk: a FIT-es diákok betekintést nyerhettek középiskolás programunkba.