Olvasási idő: 3 perc

A mai napon már nyilvánosan is elérhető az a nyílt közbeszerzési tervpályázati felhívás, amelyet a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány Budapest, Somlói út 49-53. szám alatt található új tehetséggondozási központjának tervezésére írtunk ki a vonatkozó hazai jogszabályoknak és az európai uniós közzétételi szabályoknak megfelelően.

A pályaművek beérkezési határideje 2021. február 16., a kiértékelést a jeles szakmai szereplőket felvonultató bírálóbizottság végzi.

A beruházás célja az MCC szakmai nívóját és a diákok, tanárok, kollégák alkotta közösséghez való hozzáállását tükröző, a környezetével egységben álló épületegyüttes és azt körülvevő zöld terület kialakítása, amely gazdaságosan és környezetbarátan fenntartható, és a Gellért-hegy panorámaképére is pozitív hatást gyakorol.

Az MCC tevékenysége során anyagi helyzettől függetlenül fejlődési lehetőséget kínál a legtehetségesebb fiatalok számára. Az idén 25 éves intézményünk 2020-ban fokozatot váltott, ennek eredményeképpen ingyenes programjainkat a következő öt évben Kárpát-medence szerte 35 magyarlakta településen tesszük elérhetővé. Fejlesztéseink megvalósulását követően intézményünk 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500 egyéb programokban részt vevő fiatal számára nyújt majd fejlődési lehetőséget.

Mindamellett, hogy az MCC központi épülete az egész kárpát-medencei tehetséggondozásunk központja lesz, így oktatási, kutatási, rendezvényhelyszíni, reprezentációs és szállás- és irodafunkciót kell ellátnia, még a budapesti oktatás helyszíneként többszáz fiatal lakóhelyeként is szolgál. A tervpályázat és a beruházás célja, hogy az ingatlanon lévő, külső és belső megjelenésében egyaránt idejét múlt, a használhatóság határán lévő épületek helyett új, értékálló és korszerű külsővel rendelkező, de a környezetébe teljes mértékben illeszkedő épület vagy épületegyüttes jöjjön létre.

Jelenlegi épületegyüttesünk a Munkásőrség Országos Parancsnokságának szellemiségében történelmileg terhelt korábbi központja. Az idén elkészült műszaki állapotfelmérés szakmailag is megerősíti, hogy jelenlegi épületünk több okból is alkalmatlan az elengedhetetlen funkciók betöltésére: a kialakítás nem felel meg a modern kor követelményeinek, sok helyen balesetveszélyes, nem látja el az MCC részéről kiemelten hangsúlyosnak tartott, a nyitott terekre alapozó, közösségépítő jellegű oktatási tér feladatát. Gyakoriak a mindennapi életet megnehezítő, a konstrukció jellegzetességeiből adódó problémák, energetikai megoldásai, technológiai berendezései pedig elavultak, korszerűsítésre alkalmatlanok.

A kiírás szerint az új központ teljes mértékben megfelel majd a zöld beruházásokra vonatkozó követelményeknek, energetikailag korszerű technológiákat alkalmaz, a beépítetlen területeket parkosítva. Fontos szempont az akadálymentesség is, az épület és környezete mindenki számára megközelíthető és látogatható lesz.

Őszintén reméljük, a magyar építésszakma színe-java részt vesz majd az új kampuszunk kialakítására kiírt tervpályázaton.

 

A Somlói úti épületekre vonatkozó tervezési program  ITT érheti el.