Olvasási idő: 3 perc

Az európai energiaválság miatt különösen érdekesnek tűnt Mariusz Orion Jedrysek előadása az MCC Budapest Lectures keretein belül. A földtudományok doktorát, korábbi lengyel parlamenti képviselőt és volt államtitkárt a beszélgetés során a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője, dr. Toldi Ottó kérdezte.

Mariusz Orion Jedrysek az előadás során többször is hangsúlyozta, az európai energiaválságot és áremelkedést látva különösen fontos, hogy minden országnak legyen nyersanyagstratégiája, hiszen egy ország biztonságát és függetlenségét csak a megfelelő stratégia tudja biztosítani. „ Ha ugyanis nem jó a stratégia, az az ellátás minőségét kockáztatja, magas kockázat mellett pedig többet kell fizetni a biztonságos ellátásért” – hangsúlyozta Jedrysek, aki az aktuális, európai helyzettel kapcsolatban elmondta, ha Oroszország esetleg elzárja a gázcsapot, az nagyon súlyos következményekkel járna Európában. Mindez Lengyelországot különösen érzékenyen érintené, hiszen szén, földgáz és kőolaj tekintetében is importra szorul, éppen ezért kell hosszú távú stratégiákat kidolgozni.

A zöldenergia terjedésére is kitért a földtudományok lengyel doktora, szerinte a politika túl korán lépett be abba a vitába, amelyet a kutatóknak kellene lefolytatniuk. A politikai szándékok, érdekek így befolyásolják a tudományos életet, ami nem jó irány. Az előadás során hangsúlyozta, a környezetvédelem, a klímavédelem rendkívül fontos, ennek ellenére tartja, Lengyelországnak tartózkodnia kell mindenfajta széndioxid-kibocsátással kapcsolatos európai megállapodástól, kvótától, hiszen amíg ők betartották a korábbi megállapodásokat, az Európai Unió több meghatározó országa ezt nem tette meg. A szakember szerint országa energiafelhasználásánál nem mehet 60 százalék alá a fosszilis energia, mert ha igen, annak súlyos következményei lennének.

Az előadás végén kérdésre válaszolva elmondta, az Európát sújtó energiaválság a lengyel embereket is komolyan érinti, dupla annyit fizetnek az energiáért, mint korábban, éppen ezért a kormány lakossági tarifát vezetett be. A zöld energiafelhasználás felé nyitó Németországgal kapcsolatban pedig megjegyezte, a hagyományos energiahordozókat és az atomerőműveket nem lehet kizárni, majd hozzátette, a németek „valamit nagyon tudnak, vagy falnak rohannak.”