Olvasási idő: 2 perc

Hogyan érintette a vállalkozásokat a válság? Milyen válságkezelési stratégiákat követnek és milyen intézkedéseket hajtottak végre a cégek a felmerülő nehézségek enyhítésére, kezelésére? Az MCC Közgazdasági Iskolájának legutóbbi kutatása többek között a fenti kérdésekre kereste a választ vállalkozókkal készített mélyinterjúk segítségével. A kutatás eredményeit február 14-én, egy szakmai konferencia keretén mutatták be, melyen többek között részt vett Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára is.

Folytatni kell a külföldi és hazai beruházások állami támogatását, és az exportvezérelt gazdaságot. Európa hátrányba került Amerikával szemben, ahol folytatódik a trumpi gazdaságpolitika – vélekedett Lóga Máté. A szakember azt is kiemelte, hogy Európa versenyképessége veszélyben van a háború, az energiaválság és a szankciós politika miatt. Végérvényesen lezárult a Washingtoni Konszenzus ideje, a neoliberális irány helyett egy keynesianus vonal került a fókuszba – jegyezte meg az államtitkár.

A konferencián az is elhangzott, hogy a kutatás alapján a vállalkozások többsége válságállónak bizonyult, ami összefüggésben van az interjúalanyok piaci pozíciójával, sőt, a vállalatok 20 százaléka még nyert is ezen a válságon. Szepesi Balázs, az MCC Közgazdasági Iskolájának és Vállalkozáskutatási Műhelyének vezetője elmondta, hogy a nyertes cég többek között euróban ad el, van tartaléka, nem szorult bankhitelre, tud raktározni, energetikailag védett. A szakember azonban úgy vélekedik, hogy a válságnak még koránt sincs vége, de az már látszik, hogy tisztul a piac.

A kutatás részletes eredménye itt érhető el:

https://mcc.hu/documents/vallalkozaskutatasi-muhely/a-valsag-hatasa-a-magyar-vallalkozasokra.pdf