Olvasási idő: 3 perc

A Migrációkutató Intézet neves amerikai, francia és izraeli partnerintézményekkel együtt létrehozta Budapesten a Nemzetközi Bevándorláskutatási Hálózatot (International Network for Immigration Research – INIR). Az új szervezet célja, hogy tudományos és szakmai alapon, az ideológiákat elvetve, pragmatikus módon vizsgálja a migráció kérdését.

Az elmúlt hetek Európán belüli terrortámadásai, illetve a Magyarország déli határainál is tapasztalt, fegyverhasználattal járó, erőszakos cselekmények rámutatnak, hogy az illegális migráció továbbra is Magyarország, egyben az egész Európai Unió egyik legfontosabb kihívása, amivel nemzetközi összefogás keretében kell foglalkozni.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) égisze alatt működő Migrációkutató Intézet célja, hogy közös szervezetbe tömörítse az illegális migrációval szemben kritikus kutatóközpontokat, hozzájáruljon a tagok által képviselt értékek, nézőpontok, kutatási eredmények nemzetköziesítéséhez, valamint, hogy elősegítse a résztvevők közötti tapasztalatcserét. A kezdeményezés többek között azért jött létre, mert az illegális bevándorlásról szóló aktuális párbeszédet egy olyan emberjogi szemlélet uralja, amely szándékosan elhallgatja a törvényellenes határátlépés okozta társadalmi és gazdasági problémákat. A nemzetközi szervezet induló tagjai a kezdeményezést elindító Migrációkutató Intézet, a Center for Immigration Studies (USA), a NumbersUSA (USA), az Israeli Immigration Policy Center (Izrael) és az Observatoire de l'immigration et de la démographie (Franciaország).

Az új hálózat különböző nemzetiségű tagjai vallják, hogy az államnak szuverén joga saját bevándorláspolitikát folytatni. A tagok túlfűtött ideológia elvek helyett tudományos, szakpolitikai alapon, pragmatikus módon kívánják vizsgálni a migráció kérdését. „A nemzetközi hálózatosodás által sokkal aktívabban áramlanak az ismeretek, mint az egyéni kutatások által. Mivel a különféle országok és régiók különböző szinteken tartanak az irreguláris migráció kezelésével kapcsolatban, ezért használható tanácsokat tudnak adni és jó gyakorlatokat tudnak bemutatni egymásnak” – mondta el a nemzetközi hálózatot életre hívó, 2015 óta működő Migrációkutató Intézet igazgatója, Marsai Viktor az ünnepélyes budapesti alakuló ülésen.

Az eseményen az öt alapító tagszervezet együttműködési megállapodást írt alá. A közös kutatások és szakmai események mellett a tagszervezetek egy nemzetközi szerkesztőbizottság által irányított angol nyelvű folyóiratot és egy közös honlapot is létrehoznak a közeljövőben. A Nemzetközi Bevándorláskutatási Hálózat a következő időszakban a tervek szerint újabb tagokkal bővül majd.