Olvasási idő: 3 perc

2020. február 27. és március 1. között immár ötödik alkalommal rendezték meg a Collegium diákjai a Neighbourhood Dialogues nemzetközi konferenciát Budapesten.

2020. február 27. és március 1. között immár ötödik alkalommal rendezték meg a Collegium diákjai a Neighbourhood Dialogues nemzetközi konferenciát Budapesten. A szimpózium idén az energiabiztonság jövőjét járta körül volt a V4-es országokban, kiemelt hangsúlyt fektetve a regionális együttműködés kihívásaira és jelentőségére. Az eseményre több mint 9 országból mintegy 70 hallgató és fiatal pályakezdő érkezett, többek között az MCC Kolozsvári Egyetemi Program diákjai is.

A rendezvény hivatalos megnyitóját február 28-án, pénteken tartották a Collegiumban, Lánczi Péter a Mathias Corvinus Collegium ügyvezetőigazgató-helyettesének buzdító szavaival. A délelőtt folyamán került sor a konferencia Keynote előadására, amelyben Dr. Kaderják Péter államtitkár a Nemzeti Energia- és Klímaterv összefüggéseiről beszélt a résztvevőknek, ezt követően pedig Tóth Edina Európai Parlamenti képviselőasszony a European Green Deal-ről tartott előadást a kiváncsi résztvevőknek.

A délelőttöt Dr. Szűcs Ádám Imre moderálásában szervezett panelbeszélgetéssel folytatták a résztvevők “Different perspectives - common ground” címmel, melynek célja a különböző közép-európai energiastratégiák felvázolása és megértése volt. Péntek délután párhuzamosan került sorra az a három kb. 20 fős kiscsoportos panelbeszélgetés/előadás, ahová mind a vállalati mind a közszférából hívtunk előadókat és a résztvevők érdeklődésüknek megfelelően választhatták ki a számukra leghasznosabbat és legérdekesebbet.

A panelbeszélgetések egyik célja a generációk közötti szakmai párbeszéd elősegítése és a fiatalok számára fenntartható és megvalósítható gazdaságfejlesztési jövőképek felvillantása. A konferencián résztvevő hallgatók ezek alapján fogalmazták meg az energiabiztonság
témájában azon stratégiai javaslataikat, melyeket az utolsó napon, a konferencia záró eseményén prezentáltak. 

A harmadik napot Soós Eszter Petronella előadásával kezdtük, továbbá egy intenzív workshopon vehettek részt a konferenciázók, csapatokra leosztva.  A délután során a kötetlenebb programok kerültek előtérbe, ugyanis a városi geocachingben is kipróbálhatták magukat a diákok egy játékos városnézés keretén belül. Az utolsó napon azokat a prezentációkat mutatták be, amelyeken az előző napon már elkezdtek dolgozni, figyelembe véve a korábbi napok előadóinak tanácsait is és a konferencia alatt megszerzett tudást.

A konferencia támogatói: Visegrad Fund, Konrad Adenauer Stiftung és az Intersoft Kft.

 A képeket készítette: Gyurkovits Tamás, MCC