Olvasási idő: 4 perc

Március második hétvégéjén ismét tartalmas rendezvénynek nézhettek elébe azok a középiskolás diákok, akik részt vettek az MCC Középiskolás Programja által szervezett KP Szombaton, amelynek témája történelem volt. Miközben a Tas vezér utcai központ felé sétáltam, arra gondoltam, hogy újra eljött a hónap egyik fénypontja, ugyanis ilyenkor lehetőségünk nyílik arra, hogy az ország más részein élő barátainkkal találkozzunk, nevessünk és hosszasan beszélgessünk. Sokaknak - így nekem is - már péntek délután elkezdődött a program, mivel a szombatot megelőző KáPénteken is részt vettem. Ezeken az estéken hangolódunk rá a szombati nap tematikájára valamilyen érdekes programmal. Ez alkalommal egy igazán gondolatébresztő filmet láttunk, amely a mai világ problémáit mutatta be szemléletesen, különös figyelmet fordítva az internet és a közösségi média káros hatásaira. Ezt követően a témával kapcsolatban szervezett keretek között vitáztunk, amelynek köszönhetően sokat fejlődtek az érvelési készségeink. A kötött program után, nőnap alkalmából felköszöntöttük a lányokat, majd kezdetét vette a kötetlen, éjszakába nyúló beszélgetés.

Szombaton, a reggelit követően, segítettünk a regisztrációban és fogadtuk az érkező diákokat. A délelőtti plenáris előadáson három kiváló történész, Dr. Hahner Péter, Dr Hermann Róbert és Dr. Ötvös István beszélgetett az 1848-49-es európai forradalmi hullámról, különös tekintettel Magyarországra. A véleménykülönbségek ellenére egyetértettek abban, hogy a forradalmak gyökerei a felvilágosodásra vezethetők vissza. Ezenkívül általánosságban is beszéltek a forradalmak jellemzőiről és tulajdonságairól. A délelőtti előadást követően a szokásos pizzaebédre került sor, így a délutáni workshopokon már energiával feltöltődve vettünk részt. Délután sok különböző előadásból lehetett válogatni, melyek a KP Szombat tematikájához kötődtek. A múlthoz kapcsolódóan szóba került a Horthy korszak és a rendszerváltás, a jelen szempontjából az újkori propaganda eszközei, szereplői és színterei, a jövő tekintetében pedig az izraeli háború és annak következményeiről is hallhattunk. Ezenkívül játszhattunk egy érdekes történelmi társasjátékkal és vitakurzuson is részt vehettünk. Úgy gondolom, hogy a délután során mindenki megtalálhatta a kedvére való előadást.

A programok végezetével elbúcsúztunk a barátainktól és megbeszéltük, hogy a következő országos KP Szombaton is részt veszünk, így aktívabban tarthatjuk a kapcsolatot is. Úgy gondolom, hogy hozzám hasonlóan sokaknak nagyon fontos program az országos KP Szombat és az azt megelőző KáPéntek, mivel ilyenkor kicsit kilépünk a sűrű mindennapokból és együtt lehetünk, mindezt úgy, hogy az iskolai kereteket kiegészítve sokat tanulunk egymástól és persze a jobbnál jobb előadóktól.

Írta: Havasi- Thuránszky Miklós pécsi KP-s diák