Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt években terepkutatásaik során a Migrációkutató Intézet munkatársai a migráció számos típusával és arcával találkozhattak Európában és azon túl is. Láthatták, hogyan lehet az egyszerre átok és áldás, megoldás vagy maga a probléma. Ezen utak, találkozások során fotók ezrei készültek kiváló művészek lencséin keresztül, akik elkísérték az Intézet munkatársait és segítettek a folyamatok dokumentálásában. Ezekből a fotókból láthattak válogatást, akik eljöttek az MCC szombathelyi képzési központjának 2022. november 23-i kiállításmegnyitóval egybekötött beszélgetésére.

Párduc Árpád, a Migrációkutató Intézet junior kutatója bevezetőjében bemutatta a főbb migrációs gócpontokat és útvonalakat, illetve rávilágított a migráció sokszínűségére. Megtudhattuk, hogy a világ lakosságának mintegy 3%-a nem ott él, ahol született.

Dobó Géza elmondta, hogy az átlag magyar polgár a migrációval általában két aspektusban találkozik: az ukrajnai menekültek és a déli határ kapcsán. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a népmozgások kérdése ennél Fsokkal szerteágazóbb.

Kóczán András kérdésére a kutatók elmondták, szerintük mi az, ami megkülönbözteti a hivatásos fotósok és a kutatók által dokumentált anyagokat – a nyilvánvaló professzionalitáson túl. Míg a fotós egy emberi pillanatot, egy érzelmet, egy élethelyzetet igyekszik megörökíteni, addig a kutató elsősorban adatot gyűjteni érkezik egy-egy helyszínre. Ezért amíg a fényképész portrékat készít, addig a kutató a szeméthalmot fotózva próbálja rögzíteni, hogyan élnek a táborokban várakozó emberek. Más a cél és más a hatás. De minél színesebb képet kapunk a migrációról, annál közelebb juthatunk a megértéséhez.

A Gyurkovits Tamás és Jászberényi Sándor munkáiból összeállított fotókiállítás a 2022. december 7-éig megtekinthető a szombathelyi MCC képzési központban.