Olvasási idő: 2 perc

Alexander Grau német filozófus az MCC békéscsabai képzési központjában tartott előadásában kifejtette, hogy a politikai ideológia a nagy nemzetközi bankokon keresztül gyakorol nyomást a nagyobb cégekre, vállaltokra, hogy azok az ideológiák mentén gyártsák termékeiket.

Ez a tendencia a nyugati világban néhány éve már megfigyelhető és valószínűleg minket sem fog elkerülni. A nemzetközi vállalatok, de a hazai cégek is egyre inkább politikai szerepet vállalnak, gondoljunk csak a fenntarthatóságra, a diverzifikációra vagy akár a szivárványos zászlókra a különböző cégek épületein.

Az egyre szebb, jobb és funkcionálisabb javak megszerzése az emberi lét alapjává vált. Véleménye szerint az 1960-as évek neomarxista baloldala biztosította az ideológiai felépítményt ezekhez a kapitalista cselekvési mintákhoz, mivel elsöpörte a takarékosságon és önkorlátozáson alapuló polgári világ utolsó maradványait. Ezért az ő tézise: az ébredő kapitalizmusban az talál egymásra, ami összetartozik.

Az egyik oldalon ott van a gazdaságilag liberális, globális, univerzalista civilizáció eszméje, amely lemond a hagyományokról. A másik oldalon mindazok a csoportok színes keveréke áll, amelyek mindezt ellenzik. A filozófus szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a baloldali, kulturális, globális kapitalistadiadalmenetét vajon meg lehet-e állítani.

Az előadást egy beszélgetés követett, amit Fonay Tamás, a Magyar-Német Intézet munkatársa moderált és a főleg fiatalokból álló közönség soraiból is remek kérdések érkeztek az előadóhoz.