Olvasási idő: 2 perc

A Technológiai Jövők Műhelye által szervezett nemzetközi szimpózium – MCC International Symposium on Innovation and Startup Ecosystems: From Startup nation to Scaleup nation, – első napján neves külföldi szakértők vitatták meg a startup-központok növekedési problémáit és a startup-ok finanszírozási lehetőségiet. A szimpóziumhoz kapcsolódó panelvitán részt vett Molly Livingstone a jeruzsálemi MassChallenge Israel-től, Daniel Bajer a tallinni Enterprise Estonia-tól, Amiram Porath a tel-avivi Porath Consultingtól, Jon Steinberg a londoni Mountside Ventures-től, Eitan Kyiet a haifai Road2-től és Patrick Grady a washingtoni ITIF-től.

A panel tagjai elemezték a startupok-at segítő finanszírozási eszközöket, és messzemenően egyetértettek abban, hogy erre a vissza nem térítendő támogatások és a banki hitelezés teljesen alkalmatlan támogatási formák. Ehelyett úgy vélték, hogy a legnagyobb segítséget számukra az induló vállalkozásokat érintő szabályozási keretek egyszerűsítése jelentené. Például, Angliában mindössze öt perc alatt lehet egy új vállalkozást indítani, és ez - a digitális bankok segítségével - online is megtehető. A kormányok ilyen szabályozási egyszerűsítésekkel ösztönözhetik a legjobban az innovációt, az új munkalehetőségeket teremtését és a gazdasági növekedést.

Természetesen, az induló vállalkozások életciklusának kezdetén az állami támogatás is segíthet átlendülni a növekedő startup-ok kezdeti pénzügyi problémáin. A moderátorok, Péter Veronika és Dengi Marcell is szerint van helye az államnak a startupok támogatásában, de csak akkor, ha valamilyen piaci hibát (market failure) kell orvosolni.