Olvasási idő: 3 perc

Pályaválasztás:egy minden tizenévest nyugdíjassá öregítő fogalom. A bőség raktárának felső polca, amihez a létrát mindenkinek magának kell megkeresnie, esetlegesen kifaragnia.

"Egy egész életre szóló döntés, amelyet ha most elrontunk, akkor lőttek az egésznek" Legalábbis így látjuk mi, végzős gimnazisták. Ezeket a téveszméket, sztereotípiákat és esetleges félelmeket igyekezett leküzdeni a Mathias Corvinus Collegium január 14-én megrendezett országos KP Szombatja, amelyre közel háromszáz diák érkezett az ország különböző pontjairól.

Az esemény első felében ezúttal három plenáris előadást hallgathattunk meg. Klemmné dr. Gonda Zsuzsanna, az ELTE Bölcseszettudományi Karának oktatója, Tanulásmódszertan a gyakorlatban: kreativitás és tudatosság néven tartotta meg széleskörű és rendkívül informatív előadását. Az előadás által tanulássegítő praktikákat, stratégiákat, valamint  különböző tanulótípusokat ismerhettünk meg.

Ezt követően Pethő Judit avatott be minket az átalakuló felvételi rendszer legfontosabb, minket érintő változásaiba, valamint megválaszolta a bennünk megfogalmazódott kérdések sokaságát.

Az első blokk zárásaként Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese interaktív formában adott ízelítőt az Egyetemi Programról.

Mindhárom előadás könnyen érthető és gondolatébresztő volt, rám abszolút motiválóan hatott, és társaimmal együtt nagyon örültem, hogy kaphattam egy szakmaibb rálátást a már négy éve misztikusan nyomunkban bujdosó érettségiről és felvételiről.

A katarzis természetesen nem lehetett teljes a szokásos pizzaebéd nélkül.

A délután második felében két szabadon választott workshopon volt lehetőségünk fejlődni. Az előadók között szerepelt Koczka Éva, Bene Viktória, Calum Nicholson, Heincz Barnabás, valamint az MCC jelenlegi és volt hallgatói egyaránt.

Én Koczka Éva workshopján vettem részt, amelynek témája Tehetségesből kiemelkedő, azaz a népszerűséghez vezető nehézkes, de nem lehetetlen út kitaposásának technikái.

A workshopon volt szó az önfejlesztésről, a tudatosságról, sőt, képzeletben találkozhattam a 10 évvel idősebb önmagammal is.

Koczka Éva előadása, a délelőttiekkel egybefonódva, teljesen más szemléletmódot adott az életről, a célokról és az ezekhez való helyes hozzáállásról. Január 14-én, este a vonaton hazafelé tartva, végre sokadmagammal fellélegezhettem, hiszen a fent említett előadóknak hála, a továbbtanulás korántsem tűnt akkora vízválasztónak, mint amekkorának addig gondoltam.

Írta: Liszák Lili