Olvasási idő: 4 perc

Lantos Csaba miniszter, Száz János professzor, Juhász Jácint adjunktus, Rés Konrád Vibe Fesztivál ötletgazda/vezető, MCC-s diákok – Torockóra kiakasztottuk a megtelt táblát.

Az utolsó szeptemberi hétvégén mintegy 90-en gyűltünk össze a Székelykő aljában, Torockón. Összekötött minket az MCC, a közgazdaságtan és az együttlét öröme. Ez volt a Közgazdasági Iskola első összevont OKH eseménye Erdélyben, amelyen az összes Egyetemi Programban érintett MCC-s város hallgatói képviseltették magukat. Az MCC-s csapat a Babes Bolyai Egyetem kutatóival és mesterszakos hallgatóival egészült ki, így igazi kárpát-medencei tanulási és networking eseménynek lehettünk részesei.

Száz János professzor úr és Juhász Jácint adjunktus az erre az alkalomra szerkesztett jegyzettel és feladatgyűjteménnyel várta a résztvevőket. Előkerültek a notebook-ok, az excel-ek és a Visual Basic programok. Elindult az opcióárazási, portfolió választási stratégiák maraton, amelyen a diákok nagy lelkesedéssel számoltak, programoztak. A számok és képletek egy esti borkóstolóban oldódtak fel, ahol magyarországi és erdélyi fajtaborok párhuzamos kóstolója zajlott. Nehéz volt eldönteni, hogy Tokajban vagy Ménesen Balla Gézánál jobb-e a Furmint, vagy a halmi-i Cabernet Franc miben izgalmasabb Gere Attila klasszikusánál.

Szombat reggel már az energetika geopolitikai, iparági és szabályozási helyzetébe vezetett be minket a legszakavatottabb előadó: Lantos Csaba miniszter úr. A kétórás előadás alatt záporoztak a kérdések, a mini atomerőművektől a vízlépcsőkig, az akkumlátorgyáraktól a paksi beruházásig. Miniszter úr az egész napot velünk töltötte és megtette velünk a Székelykőre vezető utat is. Neki volt a legnehezebb dolga, hiszen a közel 5 órás túra és a 600 m szintkülönbség alatt folyamatosan, fáradhatatlanul válaszolt a diákok kérdéseire.

A Székelykőre vezető utat több mint 80-an tettük meg, együtt, leküzdve fizikai és szellemi fáradságot és a felfelé és lefelé is egyaránt izgalmas talajviszonyokat. Kemény munka volt, de a kilátás és a „megcsináltuk” érzés mindent kompenzált!

Az Üzleti Szeánsz keretében Csinál(j)tuk a fesztivált! Rés Konráddal, aki a Vibe fesztivál ötletgazdája és motorja. Az idei Vibe Fesztiválon született meg az ötlet, hogy az a legjobb, ha olyan vállalkozások indulását, sikereit és nehézségeit mutatjuk be a diákoknak, amelyek a személyek révén az MCC-hez is köthetőek, fiataloknak szólnak fiatalokról. Ez volt az első, nagyon sikeres mérföldköve ennek a sorozatnak.

Vasárnap közösen látogattuk meg a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot, az erdélyi oktatás egyik ikonikus fellegvárát. Híres diákok (Kőrösi Csoma Sándor), a labancokat kiűző hős diákok (megj.: A nagyenyedi két fűzfa), a különleges könyvtári és múzeumi gyűjtemény, a jelenlegi erdélyi magyar oktatási rendszer nehézségei egyaránt nagy érdeklődésre tartottak számot, amelyeket a Kollégium igazgatónője Szőcs Ildikó nagy lelkesedéssel mutatott be a csapatnak.

Nagyenyedi búcsú, busz, határ, Szeged és Tas vezér utca… Fáradtan, de nagyon sok élménnyel, elégedetten érkeztünk haza.

MCC Torockó 2024!? Rajtunk múlik.

MCC Közgazdasági Iskola