Olvasási idő: 3 perc

Idén nyáron másodszor került megrendezésre az MCC Jogi Iskolájának legnagyobb nemzetközi konferenciája, a V4+ Law Student Summit Győrben. A tavalyi, első konferencia sikere után az idei eseményen kiemelt szerepet kaptak a külföldi meghívottak, emelve az esemény színvonalát, nemzetközi kapcsolatokat építve és kiemelve, hogy a visegrádi együttműködésnek mindig van létjogosultsága és jövője, különösképpen a jogászok körében.

A július 13-tól 16-ig tartó eseményen 41 joghallgató vett részt, az egész régióból, Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából is érkeztek érdeklődő hallgatók, sőt még Indonéziából is! Előadók tekintetében sem lehetett ok panaszra: 21 előadó osztotta meg jogi szaktudását a hallgatósággal, amelyből 10 külföldi vendég volt Lengyelországtól Szlovéniáig. Az előadók nagyrésze nemcsak előadni érkezett, hanem pár napra a hallgatósággal maradt, megosztva a tudást, közvetlen kapcsolatokat építve a diákokkal, valamint a szervezőkkel.

A konferencia felépítése szakmailag sokszínű volt, minden területet érintett. Július 13-án a nemzetközi jog, valamint az Európai Uniós jog volt porondon: délelőtt három előadást tartottak a nemzetközi jog jövőjéről, amelyet egy parázs vita követett, egy kerekasztalbeszélgetés formájában délután, a téma az Európai Unió Bírósága és a nemzeti alkotmánybíróságok kapcsolata volt. Mindkettő témakör nagyon fontos, az EU jog-nemzeti jog versenye ugyanis egyre jobban meghatározza hétköznapjainkat, a nemzetközi jog pedig kifejezetten fontos az orosz-ukrán konfliktus árnyékában. Július 14-én a büntető- és a munkajog állt a középpontban. A délelőtti előadások a büntetőjog digitális vetületeiről szóltak, délután pedig egy a munkajog leginkább égető kérdéseit vitatták meg neves jogászok, tudományos és gyakorlati szempontból egyaránt. Ezeket a foglalkozásokat kis workshopok követték, amelyek során a résztvevők kiscsoportos foglalkozás keretein belül teremtettek kapcsolatot az előadókkal, vizsgáltak meg közelebbről szakmai témákat. Július 15-én délelőtt a peres és választottbírósági eljárások jövőjét érintették, különös tekintettel a nemzetközi aspektusokra, délután pedig a jogi oktatás jelenét, jövőjét és kihívásait tárgyalták a résztvevők a neves előadókkal. A kiscsoportos foglalkozások ezen a délutánon sem maradtak el.

Bár fontos a szakmai oldal, azonban nemcsak ebből állt az esemény. A délutáni és esti órákban városnézés, csapatverseny és vetélkedő oldotta a hangulatot. A második napon egy speciális borkóstoló keretein belül a résztvevő joghallgatók és előadók a legjobb magyar borokkal ismerkedhettek meg, legyen az olaszrizling vagy tokaji furmint. Az utolsó napi gálavacsorán Osztovits Pál, a konferencia főszervezője és ötletgazdája kiemelte, hogy nagyon fontosak a regionális kapcsolatok és együttműködések, amelyeket személyes, szakmai ismeretségeken keresztül tudunk a legjobban ápolni, ezenkívül köszönetet mondott az MCC Jogi Iskola hallgatóinak, akik nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény. A V4+ Law Student Summit az MCC egyik legnagyobb, diákszervezésű nemzetközi eseménye, amely hiánypótló a közép-európai networking szempontjából.