Olvasási idő: 2 perc

A Századvég Európa Projekt-kutatás legújabb eredményei azt bizonyítják, hogy fontos kérdésekben a magyar lakosság véleménye megegyezik más európai országok polgárainak álláspontjával.

A szakemberek az Európai Unió 27 tagországában, valamint az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Svájcban összesen 30 ezer főt kérdeztek meg aktuális közéleti kérdésekről. A Századvég által készített Európa Projekt-kutatás eredményeit a kecskeméti MCC-ben egy kerekasztal-beszélgetés keretében ismerhették meg az érdeklődők, melyet dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője moderált.

Dr. Schaller-Baross Ernő, az Európai Parlament képviselője megemlítette, érdemes szem előtt tartani, hogy minden országnak más és más a kulturális és történelmi öröksége, ezért nehéz egységes európai álláspontot kialakítani. Példaként említette, hogy a német vagy a francia politikusok teljesen másképp állnak a bevándorlás kérdéséhez, ha a várható szavazók egy része bevándorló, mint Magyarországon vagy Lengyelországban.

Hidvégi Áron, a Századvég elnökhelyettesének kutatása alapján az eredmények azt igazolják, hogy négy fontos kérdésben közös véleményen vannak a vizsgált európai polgárok: a háborúnak mielőbb véget kell vetni; ne küldjenek Ukrajnába katonákat; az Egyesült Államok és Kína nyer, az Európai Unió veszít a konfliktus következményein; Kínával a békés gazdasági együttműködésre kell törekedni. Dr. Hortay Olivér, a Századvég Gazdasági Folyamatok Kutatóintézet igazgatója szerint a jövőben is meghatározó lesz, hogy az emberek megkérdezése után felvett állásponthoz mennyire tartjuk magunkat.

A beszélgetés lezárultával a közönség is feltette kérdéseit, amelyeket a szakemberek széles kitekintéssel megválaszoltak.