Olvasási idő: 2 perc

A Hamász-támadás után ismét fókuszba kerültek az európai bevándorló közösségek integrációs dilemmái. A zalaegerszegi MCC-ben szervezett kerekasztal-beszélgetésen a Migrációkutató Intézet és a Geopolitikai Műhely szakértői az izraeli-palesztin konfliktus történelmi gyökereiről, az izraeli belpolitikai helyzetről, a háború következményeiről és az Európát ezzel kapcsolatban ért kihívásokról osztották meg gondolataikat.

„Lőporos hordón ülve? Az izraeli háború hatása az EU migráns közösségeire” címmel tartottak előadást, majd kerekasztal-beszélgetést hétfőn este a Mathias Corvinus Collegium zalaegerszegi képzési központjában, a Technika Házában. Az eseményen Tárik Meszár  a Migrációkutató Intézet vezető kutatója és Dr. Somkuti Bálint  az MCC Geopolitikai műhely kutatója foglalták össze gondolataikat az Izraelt ért terrortámadásról.Tárik Meszár az izraeli-palesztin konfliktus történelmi gyökereiről tartott ismertetője mellett, az október 7-i Hamász-támadás európai bevándorló közösségekre gyakorolt hatásairól beszélt, érintve az integráció és a terrorizmus kérdésköreit. 

Dr. Somkuti Bálint a Hamász offenzíváját megelőző izraeli belpolitikai helyzetet, valamint a felek korábbi összecsapásait vázolta fel előadásában, továbbá kitért az Európába érkező közel-keleti irreguláris migránsok helyzetére, valamint a 2015-ös migrációs válság tapasztalataira. 

Az előadásokat követően Párducz Árpád, a Migrációkutató Intézet kutatója tette fel kérdéseit, amelyeken keresztül még inkább sikerült elmélyülni a komplex témakörökben. Az beszélgetést élénk diskurzus követte, sok kérdéssel és szakszerű válasszal.