Olvasási idő: 2 perc

A százéves Henry Kissinger új könyvét mutatta be a szombathelyi közönségnek Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője. Az este folyamán hat kiemelkedő vezető politikai stratégiájába nyerhettek betekintést az érdeklődők.

Kiss Rajmund szerint annak ellenére, hogy Henry Kissinger a mai napig meglehetősen megosztó személyiség, vitathatatlan a szerepe a XX. századi politikában. Bár nem kifejezetten hős alkat, diplomáciai zsenialitása megkérdőjelezhetetlen. Éppen ezért meghatározó munka Az állam vezetéséről – Hat politikai stratégia a XX. századból című könyve. A kötet felfedi, hogy az elmúlt század állami vezetőinek jellemében mi volt az a kulcsfontosságú vonás, amely hozzásegítette őket a politikai sikerhez. Ilyen jellemvonás Konrad Adenauer alázatossága, Charles de Gaulle akaratereje vagy Margaret Thatcher meggyőzőképessége.

Bármilyen stratégiáról is legyen szó, fontos, hogy az erő és az érzékenység egyensúlya kialakuljon. Kiss Rajmund szerint a legkiválóbb – és ráadásul ingyenes – tanítómesterünk a történelem. Lássuk meg benne a számunkra hasznos tényezőket, és fordítsuk azokat a javunkra!

A lendületes és szórakoztató előadás hatására számtalan kérdés merült fel a közönségből, elsősorban a jelenleg meghatározó világpolitikai folyamatok összefüggésével kapcsolatban. Így az este lassan kötetlen beszélgetéssé alakult a szombathelyi képzési központban.