Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémián folyó Szervezeti transzformáció tantárgy keretében a vendégelőadónk, Bartha János tanácsadó lehetőséget teremtett egy emlékezetes gyárlátogatáson való részvételre. 2022 március 4-én leutaztunk a Budapesttől délkeletre található dabasi Wellis Központba, ahol a rengeteg jacuzzi között található előadótérben fogadott minket a cég két képviselője.

A Vezetőképző Akadémia egyéves intenzív képzése alatt piacképes, gyakorlatorientált és naprakész vezetői tudást és készségeket sajátíthatsz el. Tudj meg többet és jelentkezz még ma! https://vezetokepzo.mcc.hu/


A Wellis HR munkatársa által tartott rövid előadás során megismerhettük, hogy egy családi nagyvállalat vállalat milyen módon tartja fenn a családiasságát egy 1500 fős szervezetben, milyen társadalmi felelősségvállalásra irányuló tevékenységeket folytat és elhelyeztük a vállalatot a maga piacán betöltött szerepében és a közeljövőre vonatkoztatott céljaiban.

A bemutató előadást követően Tárai Gábor a Wellis Gyárigazgatója egy színvonalas prezentáció keretében bemutatta, hogy miként tudott egy kis családi vállalkozás átlépni a magasabb szintekre és immár egy nemzetközi top ligába tartozni, megtartva a családias jellegét. Részletekbe menően beszéltünk a multinacionális vállalatok és a családi nagyvállalatok közötti lényeges különbségekről, előnyökről-hátrányokról. Egyik legfontosabb különbség, amit áttárgyaltunk az a szervezet reakciókészsége volt. Míg egy multinacionális vállalatnál egy munkatársnak számtalan szinten keresztül kell elérnie, hogy kommunikálni tudja javaslatait, egy családi vállalat kifejezetten lapos szervezetnek mondható, ahol a gyár területén napi szinten össze lehet futni a tulajdonossal, felsővezetőkkel, akik a saját tulajdonú vállalatuk érdekében gyorsan döntenek. Így sokszor néhány nap alatt ki lehet próbálni új dolgokat a gyártásban, értékesítésben, marketingben. Az új ötletet hozó munkatársnak sem kell aggódnia, hogy az általa említett eljárás veszélyezteti az állását, ugyanis egy test and fail típusú megközelítés az általában uralkodó eljárás egy ilyen családi nagyvállalatnál. Fontosabb a gyors reagálás és az általa elérhető előny megszerzése a piacon, mint a hiba által elkönyvelt veszteség (természetesen nem irreális mértékekben). A beszélgetést követően az előadó meghagyta nekünk, hogy vonjuk le magunk a konklúziót, hogy hol jobb dolgozni. Egy nagyobb kiszámíthatóságot és biztonságot nyújtó multinál vagy egy gyorsan a piaci igényekre reagáló családi vállalatnál, ahol számtalan dolgot szinte azonnal ki lehet próbálni a valóságban.

A tartalmas előadásokat követően a gyárigazgató megmutatta maga valójában a gyárat, ahol a jacuzzik haladnak állomásról-állomásra, míg el nem készülnek.

írta: Vojtek Balázs