Olvasási idő: 3 perc

Az éghajlatváltozás már nem csak tudományos téma, hanem a mindennapi életünk része. Ahogy a világ szembesül az egyre súlyosabb klímaváltozási kihívásokkal, egyre többen teszik fel a kérdést: valóban az apokalipszis küszöbén állunk?

„Szükséges lenne a szkeptikus perspektívától eltávolodni és kritikusabb perspektívát felvenni, a következményekre összpontosítani.” - foglalta össze javaslatát Calum TM. Nicholson, az MCC Klímapolitikai Intézetének kutatásvezetője, a Cambridge Egyetem oktatója központunkban tarott előadásában.

Két tábor létezik: az aktivisták azt állítják, hogy a klímaváltozásért mi vagyunk a felelősek és vannak a szkeptikusok, akik szerint vagy nem is kerül sor az éghajlatváltozásra, vagy ha igen, akkor az nem emberi tevékenység eredménye.

A szkeptikusok azért tévednek, mert tagadják a tudomány megállapításait, a másik oldal nem a tudományt tagadja, hanem szerintük van egyfajta társadalomtudományi aspektusa mindennek.

„Nemcsak lehetőség van vitatkozni, hanem kötelességünk. Ha különböző nézeteket ütköztetünk, akkor ebből előkerülnek igazságok is, így működik a természettudomány is. Természettudományi kísérleteket végezve kizárják a tévedéseket. Csak akkor lehet igazságot felfedezni, ha kizárjuk azt, ami nem valós. „- világított rá egy fontos kérdéskörre előadónk.

Az emberiség történelme során a kultúrák és társadalmak számos kihívással néztek szembe, legyen szó éghajlatváltozásról, természeti katasztrófákról vagy társadalmi és politikai változásokról. A társadalmak képesek voltak rugalmasan reagálni ezekre a változásokra, és megfelelő intézkedéseket hozni a túlélés és a prosperitás érdekében.

A múltban tapasztaltak azt mutatják, hogy a társadalmak képesek voltak megfelelően reagálni a változásokra, és ez a rugalmasság és alkalmazkodóképesség segíthet abban, hogy a jövőben is hatékonyan szembenézzünk az éghajlatváltozás kihívásaival. A kritikus gondolkodás és az eltérő nézetek együttes vizsgálata segíthet abban, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat az éghajlatváltozás problémáira és az emberiség túlélésének biztosítására.