Olvasási idő: 4 perc

Azt szoktuk mondani, hogy az MCC olyan, mint egy svédasztal, csak itt szellemi táplálékot kínálunk ételek helyett. A tavaszi félév harmadik KP szombatján számos témát kínáltunk diákjainknak, így mindenki saját érdeklődési körének megfelelően választhatott a programok közül.

A plenáris előadást a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa, Nánay Mihály tartotta „Perzsiai kalandok – beszámoló a titokzatos Irán kulisszái mögül” címmel.

Az alkalom során egy nagy kört tettünk a mai Iránban, megismerve személyes élmények alapján történetét, kultúráját, szokásait és természetesen napjaink viszonyait is. Kevés olyan nagymúltú térsége van a Földnek, mint Irán. A minden iskolás által tanult perzsa királyok kora óta, mintegy 2500 éve nagy birodalmak és magas kultúrák követték egymást ezen a kietlen területen. Az utóbbi időkben pedig a – külföldről nézve meglehetősen zord – iszlám köztársaság és a Forradalmi Gárda ébreszt kétségeket az emberekben. Szemléletes, érdekfeszítő előadást hallhattunk, a végén csak úgy záporoztak a kérdések KáPésainktól.

A finom pizzaebédet a délelőtti és délutáni előadókkal együtt fogyasztották el a középiskolások, így lehetőségük nyílt arra, hogy kötetlenül beszélgessenek az oktatókkal.

A délutáni szekció egyik workshopját Kalandos sportújságírás címmel Lévai Ferenc prezentálta, aki tanári végzettséggel is rendelkező televíziós sportriporter, újságíró, korábban kommentátorként tevékenykedett a Digi Sportnál, ma pedig többek között a Szeged-Csanád Grosics Akadémia sajtófőnöke. Izgalmas témát hozott megannyi kérdésfelvetéssel: többek között szó volt arról, milyen buktatói vannak a sportújságírásnak, vagy hogyan lehet a csönddel is hatást kiváltania egy riporternek. Diákjaink miniriportokat készítettek, melyeket visszanéztek és kielemeztek az alkalom során. Diákjaink – amellett, hogy jól szórakoztak – rengeteget tanultak a szakmáról.

Másik worskhopunk is hasonlóan érdekfeszítő volt. Dr. Kövér László, az MCC KP vezető környezetoktatója érkezett hozzánk. Workshopjának címe – Hol van a kutya elásva? – sok diákunk érdeklődését felkeltette. Feljelentést tesznek egy hivatásos vadász ellen, aki egy tanyán élő férfi kutyáját agyonlőtte. Az eset nagy médiavisszhangot kavar, állatvédők tömege kommunikálja felháborodását. Az ügy kapcsán egy természetvédelmi szakembert is felkérnek állásfoglalásra. De kinek adnak igazat? Kit tesznek felelőssé a történtek miatt? A workshop célja, hogy e kényes és sokrétű ügyben egyezségre jussanak a felek, mielőtt a polgári peres eljárás megkezdődne. A Főügyészség kirendelt mediátora, Dr. Kövér László vezetésével diákjaink érvelhettek megadott szempontok alapján. Nagyszerű érzés volt látni, mennyire éretten és értő módon vitáztak középiskolásaink. Nem hiába tartunk időről-időre vitaalkalmakat az MCC KP-ban!

A harmadik workshopon minden KáPésunk részt vett. Dr. Kovács Örs, Az MCC Középiskolás Program vezető történelem-oktatója, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium történelem-francia szakos pedagógusa, a Szent Imre Katolikus Tankönyvsorozat főszerkesztője tartott műhelymunkát a fiataloknak Churchill, Hitler, Sztálin – Elkerülhető volt-e a második világháború? címmel. A második világháború része az 1914 óta zajló európai polgárháborúnak, amely Európa önpusztításával és a világ vezető szerepének elveszítésével járt. Milyen szerepet játszottak ebben a britek? Mennyire volt tudatos politikus Hitler? Sztálin és az Egyesült Államok miként húzott hasznot a helyzetből? A téma fontossága miatt szerettük volna, hogy az utolsó workshopon minden diákunk részt vegyen, mert a közeljövőben mindannyian érettségizni fognak és a II. világháború szerepelhet az érettségi tételek között. Tavaly, az év utolsó KP szombatján a nagy földrajzi felfedezésekkel foglalkoztak, és egyik érettségiző diákunk kiemelkedő szóbeli vizsgát tett a témából. Reméljük, idén is lesz olyan érettségizőnk, aki a KP szombaton hallottakat remekül fogja tudni kamatoztatni az érettségin. Szorítunk vizsgázó diákjainknak és sok sikert kívánunk nekik!