Olvasási idő: 2 perc

December 12-én, a délutáni órákban mutattuk be Gali Máté, „A próbára tett nemzet” című könyvét a Scruton V.P.-ben. A Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatótanárának 2014 és 2022 közötti válogatott írásait tartalmazó kötet az MCC Press gondozásában jelent meg.

A műben szereplő tizenhárom tanulmány és két forrásközlés hazánk 1867 és 1945 közötti történelmének különböző fejezeteit taglalja. A munka súlypontja a Horthy-korszakra esik, olyan témákat érintve, mint például a numerus clausus, a trianoni békeszerződés kérdésköre, a revíziós politika, vagy éppen a két világháború közötti időszak historiográfiai értékelése. Két dolgozat esetében azonban a dualizmus kora is terítékre kerül, a nemzetiségi kérdés vonatkozásában, ami a magyar elitet és politikai gondolkodókat a reformkor óta foglalkoztató kulcsprobléma volt. Gali Máté könyvének írásai olyan témákat ölelnek fel, amelyek mindmáig meghatározzák nemzeti önképünket, ez által közvetlen hatást gyakorolnak a mindennapjainkra is.

A szerző könyvét Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, valamint Botos Máté történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, egyben az MCC Press kiadóvezetője mutatták be. A rendezvény moderátora Gorácz Anikó, az MCC Press kommunikációs vezetője, és a kötet felelős szerkesztője volt.