Olvasási idő: 2 perc

Klímapolitikai Intézet alakul a Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány együttműködésében.

A 21. század egyik legnagyobb kihívása a Föld éghajlatának gyorsuló ütemű változása, amely az egész emberi civilizációra hat. Az alkalmazkodás, a káros hatások mérséklése megkívánja a gazdasági berendezkedés átalakítását, egy sor nemzeti és nemzetközi szabályozás átgondolását: ehhez több szakterületnek, állami és nem-állami szervezetnek kell együttműködnie, valamint szükség van a tudományos kutatások és az igazgatási területek közötti közvetítésre is. Ezt az összekötő szerepet kívánja betölteni a Klímapolitikai Intézet.

Az MCC és a Századvég Alapítvány, a Migrációkutató Intézethez hasonlóan működik együtt az új szakmai műhely létrehozásában. Az alapítók tudományos és elemző háttere, valamint kommunikációs felülete biztosítja, hogy a Klímapolitikai Intézet minél több érintett szereplőt, valamint a társadalom széles rétegeit elérje. Az alapító szakmai vezető Kerekes György környezetvédelmi szakjogász, aki nemzetközi és hazai közigazgatási tapasztalattal is rendelkezik.

A Klímapolitikai Intézet hangsúlyozottan nem a tudományos eredmények egymás mellé helyezésére fókuszál majd, hanem egyrészt a döntéshozók számára nyújt fogódzót, a kormányzattól az önkormányzati szintig, másrészt a széles közvéleményhez juttatja el a klímaváltozással kapcsolatos hiteles információkat. Az Intézet igyekszik majd összegyűjteni a hazai és nemzetközi kutatásokat-tapasztalatokat, szakmai fórumokat szervez, kutatásokat végez, és megfogalmazza végrehajtható javaslatokat.

Az Intézet a következő hetekben felkeresi a klímaváltozás hatásai elleni fellépésben elkötelezett hazai kutatókat, szakembereket, és megvizsgálja más országok alakuló gyakorlatát, amely tapasztalatokat felhasználva kiveszi a részét a Klímavédelmi Akcióterv megvalósításából.