Olvasási idő: 1 perc

Szegedi központunkban 2021. október 5-én láttuk vendégül Arta Rama-Hajrizi asszonyt, a koszovói Alkotmánybíróság frissen leköszönt elnökét, aki Sulyok Mártonnal az MCC Budapest Közjogi Műhely vezetőjével érkezett hozzánk.

Előadásában Arta Rama-Hajrizi saját szakmai pályájának és karrierjének bemutatása mellett országa sajátos nemzetközi kapcsolatairól, geopolitikai helyzetéről és belső viszonyairól beszélt, illetve kitért arra, hogy a felmerülő jogi problémák kezelésében milyen szerepet látott el Koszovó első amerikai diplomatájaként New Yorkban, illetve milyen feladatokat látott el később az Alkotmánybíróság elnökeként.

Az Alkotmánybíróság munkája Koszovóban azért különleges, mert anélkül alkalmazza eljárásában közvetlenül az Emberi Jogok Európai Egyezményét, hogy tagja lenne az Európa Tanácsnak. Hallgatói kérdésre beszélt Koszovó nemzetközi és európai jövőjéről is, hiszen nem csak az Európa Tanácsnak de az ENSZ-nek és az Európai Uniónak sem tagjai. Hallgatóink nagy érdeklődéssel fogadták a különleges szakmai előadást és hosszú kérdezz-felelek alakult ki köztük és az előadók között.