Olvasási idő: 4 perc

„Ott szemben, szívben tiszta láng,S az Isten arca néz le ránk.”

A magyar cserkészeti mozgalom különleges ajándékot kapott 110. születésnapjára, melyből a szombathelyi MCC képzési központ vendégei is részesülhettek. Az MCC Press gondozásában megjelent Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet című hiánypótló kötetet mutatták be az érdeklődőknek a kiadvány szerkesztői, a Magyar Cserkészszövetség elnökségi tagja és a III. Nyugat-magyarországi cserkészkerület vezetőtisztje.

A Cserkészszövetség és az MCC alapértékei között számos kapcsolódási pontot találhatunk. Talán a legfontosabb ezek között az ifjúsággondozás, illetve az ifjúsági közösségek támogatása. Így nem meglepő, hogy az MCC Ifjúságkutató Intézeténél hamar otthonra talált a cserkészet 110. születésnapjára kiadandó kötet gondolata. Réti Gergely, az MCC Közjogi Műhelyének kutatója és Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének igazgatója egyetértett abban, hogy olyan kötet kellett létrehozni, amely méltó a cserkészet múltjához, a szövetséghez, olvasmányos, ugyanakkor tudományosan is megállja a helyét. A munka során végül igazán nívós szerzőgárda állt össze, melynek eredménye most kézzel fogható.

Harkay Gabriella vezetőtiszt az este folyamán a helyi, nyugat-magyarországi cserkészet létrejöttéről, megpróbáltatásairól és jelenlegi kihívásairól mesélt. Örömét fejezte ki, hogy azok a fiatalok, akik a cserkészet „kezét fogva” nőnek fel, magukévá teszik annak évszázados értékeit, és megszületik bennük az igény arra, hogy maguk is ezek mentén neveljék gyermekeiket. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy – mint a legtöbb ifjúsági közösségben – a cserkészek között is megfigyelhető az a szomorú tendencia, hogy a középiskolás korosztály egyre nagyobb mértékben morzsolódik le. A továbbtanulás miatt más városba költöző diákok lassanként kevesebbet kezdenek hazajárni, ritkábban tudnak részt venni az örs életében. Ez pedig megnehezíti a vezetőképzést is. Hiszen ideális esetben a vezetők tapasztaltak, hosszú évekig vesznek részt a munkában, jól ismerik társaikat. A lemorzsolódás miatt azonban a vezetők is gyakrabban adják le feladataikat. Ennek ellenére nem kell lemondanunk a cserkészetről, hiszen a statisztikai adatok szerint a közösség jelenleg is növekszik. A szövetség igyekszik úgy formálni alapelveit, hogy azok igazodjanak a mindennapok fordulatszámához, ugyanakkor a meghatározó értékekről se kelljen lemondania.

Kelemen László atya kiemelte, hogy ahogy az MCC, úgy a cserkészet pedagógiai stratégiájának is kulcsfontosságú eleme az élménypedagógia. A táborok, túrák, dzsemborik és örsgyűlések mind azt szeretnék elérni, hogy a fiataloknak valódi, kortárs közösségi élményeik legyenek, s ezáltal értékes kapcsolatokat alakítsanak ki. Fontos, hogy a cselekedve tanulás jegyében már a kisebbek is felelősséget kapnak egy-egy program alkalmával.

Az ifjúság támogatásáról soha nem szabad lemondanunk, mindig keresnünk kell a legjobb módot arra, hogy elérjük és megragadjuk a fiatalokat. Ahogy László atya mondta az este végén, „bíznunk kell abban, hogy mindig megtaláljuk azt a lépcsőfokot, amit meg kell lépnünk”.