Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Migrációkutató Intézetének kutatói Veszprémbe is ellátogattak: Vargha Márk vezető elemző, valamint Kovács Blanka és Gönczi Róbert junior kutatók Közép-Ázsiában tett látogatásukról meséltek.

A rendkívül izgalmas kerekasztalbeszélgetés során megismerkedhettünk Üzbegisztán, Kazahsztán és Kirgizisztán történelmi emlékezetével, amelyre nagy hatással van az, hogy egykor a Szovjetunió tagköztársaságai közé tartoztak. Ezek a népek elképesztő vendégszeretettel fordultak vendégeink felé és a gyakran vitatott közös gyökereinket emlegették, amikor kiderült, hogy Magyarországról érkeztek.

Kutatóink utazásuk során magyarként elsőként ismerkedhettek meg különleges népcsoportokkal, például a dungánokkal, akik Kirgizisztán kínai muszlim kisebbsége, a helyiekkel pedig beszélgethettek az elképesztő vízpazarlásról annak ellenére, hogy Közép-Ázsia nagy részén vízhiánnyal küzdenek és arról is szó esett, hogy európaiként a helyi piacok igazi kultúrsokként hatnak.

 A régió országai közötti legális migrációról is hallhattunk, ugyanis ezekben az országokban nincs népesség- és menekültügyi szabályozás. Főleg a pénz hazaáramoltatásából van a GDP-jük, sokan Oroszországban dolgoznak, így valutájuk is hozzá van kötve az orosz devizához.

Az előadás egy igazán izgalmas utazás volt a hallgatóságnak is, akik az előadás végén számos kérdést tettek fel előadóinknak.