Olvasási idő: 2 perc

Hogyan éltük meg az elmúlt 30 évet? Vajon megvalósultak a középiskolát 1990 környékén elvégző diákok elképzelései a jövőjükről? Többek között a fenti kérdések is szóba kerültek az MCC Közgazdasági Iskolájának keddi rendezvényén, melyen meghívott vendégeink érettségit követő életútjukat elevenítették fel Szepesi Balázs iskolavezető segítségével. A beszélgetés résztvevői Wolf Katalin énekesnő, Skrabski Fruzsina újságíró és Csapodi Zoltán, a ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájának igazgatója voltak, akik nosztalgikus hangulatban emlékeztek vissza egykori középiskolás élményeikre és az azt követő felnőtt életük egyes állomásaira.

Vendégeink egyetértettek abban, hogy a rendszerváltás generációjuk közös élménye volt, egyszerre élték meg fiatalként a 80-as évek felszabadultabb légkörét, majd csodálkoztak rá a 90-es években nyílt lehetőségekre. Mindhárman más-más úton jutottak el oda, ahol ma tartanak; volt, aki a karrier előtt családot alapított, volt, akinek egy íven alakult a pályája és volt, aki több kacskaringó után ért célba. A sikerességről úgy vélekedtek meghívott vendégeink, hogy egyrészt a kapcsolatokon is sok múlott, másrészt nem feltétlenül a legjobb tanulók váltak a legsikeresebbekké az egykori osztálytársaik közül. A beszélgetés közös pontja volt, hogy a résztvevők szerint az elmúlt 30 évet megélték és átélték az emberek, a gondolkodás nem változott komolyabban ez alatt az idő alatt és sok problémát sem sikerült megoldani.  

A beszélgetés az MCC Közgazdasági Iskolájának aktuális kutatásához kapcsolódott, melynek központi kérdése, hogy milyenek voltak a középiskolát 1990 környékén elvégző diákok és mit adott nekik az elmúlt három évtized. A kutatás az 1987 és 1993 között középiskolában végzettekre fókuszál, így jelenleg elsősorban a 45-55 éves korosztályból várunk olyan kitöltőket, akik szakiskolában, szakközépiskolában vagy gimnáziumban végeztek az adott időszakban.

A projektről bővebben a https://30evkerdoive.hu/ oldalon lehet tájékozódni.

A kérdőívet pedig itt lehet kitölteni június 5-ig: https://feliratkozas.mcc.hu/hu/integet-a-mult-ilyenek-voltunk-30-ev-kerdoive