Olvasási idő: 5 perc

Az MCC Health Talks előadássorozat legutóbbi rendezvényén az egészség és a hosszú távú siker kapcsolatáról beszélgettünk. Az eseményen négy neves szakértő osztotta meg gondolatait arról, hogy mivel jár az állandó pörgés, mit tesz a testünkkel, mentális állapotunkkal a „grindset” életmód. Szó volt arról is, hogy mit tehetünk azért, hogy hosszú távon fenntartsuk jó teljesítményünket, mégis odafigyeléssel elkerüljük a korai kiégést.

Az MCC Egészségedre program keretében megrendezett, Egészségkalauz maximalistáknak című panel vendége volt Dr. Kiss Richárd a Medipredict orvosigazgatója, Bíró Bence Péter pszichológus, kiégésszakértő, Vada Gergely, a Magyar Alvásszövetség alelnöke, a Fusion Vital alapítója és Szuromi Márton rekreációs szakember, az MCC munkatársa. A meghívott előadók különböző oldalról közelítették meg a maximalizmus témáját, majd egy kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott az esemény. 

Dr. Kiss Richárd fontos szempontokra hívta fel a figyelmet az egészség és a stressz kapcsolatában. A stressz hullámokban történő megjelenésével kapcsolatos megközelítése mélyebb betekintést ad a stressz kezelésébe. Az állandó stresszhelyzetek, a folyamatos stressz súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek, különösen a kortizolszint megemelkedése révén, amely gyulladásokat és más testi problémákat eredményezhet. Az ilyenkor tapasztalt stressz könnyen elfeledteti velünk az alapvető szükségleteinket, mint például a megfelelő mennyiségű alvás vagy az étkezés. Javasolta, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a testünk jelzéseit - nem baj, ha van stressz az életünkben, a lényeg, hogy tudjunk róla és megfelelően kezeljük azt.

Bíró Bence Péter pszichológus és kiégésszakértő többek között a stressz és a pihenés közötti egyensúly kialakításának fontosságáról beszélt. A maximalisták sokszor egyszerre túl sok mindenre vállalkoznak. Ennek következtében tartós testi és mentális kimerültség alakulhat ki náluk, ami alacsonyabb teljesítményhez vezet. A pszichológus szerint ez a folyamat olyan, mint egy kiadások és bevételek alkotta „bankszámla egyenleg”. Bevételeink például a nekünk erőt adó szeretet, közösség, alvás, egészséges étkezés; kiadásaink pedig a minket kimerítő nehézségek, konfliktusok, kellemetlenségek. A teljesítményünket úgy kell csúcsra járatni, hogy ne merítsük le végletesen mentális és fizikai „bankszámla egyenlegünket”, ne menjünk csődbe. 

Vada Gergely alvásszakértő és a Fusion Vital alapítója arról adott elő, hogy a jó alvás az egyéni teljesítmény szempontjából ma méltánytalanul elfeledett tényező. Sokan keveset alszanak és fáradtak, mégsem fordítanak kellő figyelmet az éjszakai pihenésre. A szakértő rámutatott: alvással töltjük életünk során a legtöbb időt, és ennek meg is van a biológiai magyarázata. Alvás közben – egy szoftverfrissítéshez hasonlóan – létfontosságú folyamatok futnak le a szervezetünkben. Ekkor történik a sejtregenerálódás, a méregtelenítés és a nappal tanultak beépülése. Az optimális teljesítmény eléréséhez átlagosan minimum hét óra alvásra van szükségünk. Az alvásszakértő kiemelte, az alvás tekintetében a minőség és a mennyiség is számít, ezért Vada Gergely előadása során néhány praktikus tippet is adott az alvás színvonalának javításához.

Szuromi Márton egyebek mellett arról beszélt, hogy a sporttevékenységek során bekövetkező fizikai aktivitásnak milyen pozitív hatása van a társas jóllétre. A közösségben végzett sporttevékenységek elősegítik az egészséges versengést, amely nem csupán a személyes fejlődésre, hanem az egész közösség szociális kapcsolataira is kedvező hatással van. A társas kapcsolatok rendezettsége ezzel egyidőben a regenerációnkat is támogatja, ami visszahat testi, szellemi teljesítőképességünkre.

Az előadók hangsúlyozták: a tudatos stresszkezelés, az életünkben az egyensúly kialakítása és fenntartása, az optimális alvásminőség és a társadalmi kapcsolatok szerepe kardinális a teljesítőképesség és az életminőség szempontjából. A közösség és a társadalmi felelősségvállalás szintén kiemelt jelentőségű az egészséges életmód kialakításában. Magas szintű teljesítmény egészség nélkül hosszú távon pedig nem érhető el, a kettő kéz a kézben jár.