Olvasási idő: 3 perc

Május 21-én – számos érdeklődő jelenlétében – tartotta nyílt napját a győri MCC. A délelőtt 9:30-kor kezdődő bemutatkozó programokon és szakmai előadásokon szinte minden korosztály képviseltette magát, így a sok beszélgetés és eszmecsere igazi közösségi nappá alakította a szép tavaszi szombatot. A nap első felében a képzési programok regionális koordinátorai bemutatták képzési rendszerük felépítését, a diákok számára nyújtott hozzáadott értékeket és kompetenciákat, közben pedig a szülők és érdeklődők szakmai előadásokon vehettek részt. Előadásaink olyan témaköröket érintettek, melyek aktualitásuk vagy közismertségük miatt sok ember érdeklődését felkeltették, így előadásaink telt ház előtt zajlottak. Nagy örömünkre szolgált az a rendkívüli érdeklődés, mely az MCC képzési rendszere, valamint szakmai programjaink iránt mutatkozott a győri és a térségben élő emberek körében.

A három szakmai előadás közül az elsőt Dr. Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője tartotta, aki a kriptovaluták és a bitcoin problémáját mutatta be a közönség számára. Ez az aktuális téma nagyon sok érdeklődőt vonzott, akik megtudhatták, hogy a bitcoin igazából nem egy „aranytojást tojó tyúk” és rengeteg olyan negatív tulajdonsága van, amely a nagyközönség számára nem ismert. Az előadó felvázolta, hogy valójában milyen környezetszennyező a bitcoin bányászat, és hogy nem fogja átvenni a hivatalos valuták szerepét.

A második szakmai előadáson Dr. Hahner Péter történész a Kennedy gyilkosság kulisszatitkaiba vezette be az érdeklődő közönséget, annak minden szegmensével együtt. John F. Kennedy 1963-as meggyilkolása talán a legszélesebb körben ismert történelmi esemény, mégis rengeteg homály és rejtély övezi – e fehér foltokról rántotta le a leplet Hahner Péter. Az előadás során szóba kerültek a gyilkosság napjának eseményei, a dallasi utcai környezet, a lehetséges támadási pontok, de a meggyanúsítottak és a lehetséges elkövetők életrajzai is. Az előadás mindenki számára nyújtott új, addig ismeretlen momentumokat és tényeket az eseménnyel kapcsolatban.

A program kerekasztal-beszélgetéssel zárult, amely keretében Calum T. M. Nicholson cambridge-i professzor, az MCC vendégoktatója és Kovács-Magosi Orsolya, a Klímapolitikai Intézet kutatója beszélgettek a klímaváltozásról és annak különböző aspektusairól. A klímaváltozás egy valós folyamat, azonban annak téves értelmezései és kommunikálása nagyon komoly problémákhoz vezethet, főként a fiatalabb korosztály körében. Fontos, hogy a tudományos tények szerint alakítsuk a klímaváltozással kapcsolatos cselekvéseinket és esetleges félelmeinket.

Az érdeklődők a nap végén vita workshopon vehettek részt, ahol megismerkedhettek a racionális vitázás alapjaival, valamint élesben is tesztelhették a bitcoin és kriptopénzek témakörében délelőtt megszerzett tudásukat.

Szeretettel várjuk minden kedves érdeklődő jelentkezését a képzési programjainkba, melyek határidői a következők:

Fiatal Tehetség Program: június 30. Jelentkezési felület: https://fit.mcc.hu/jelentkezes.html

Középiskolás Program: június 12. Jelentkezési felület: https://moodle.mcc.hu/jelentkezes/

Egyetemi Program: június 19. Jelentkezési felület: https://mcc.hu/juniorkepzes-felveteli