Olvasási idő: 2 perc

A Közgazdasági Iskola Elemző Műhelyének tagjai arra keresték a választ, hogy a magyar borászatok esetében melyek a hatékony működés mozgatórugói és hogy milyen birtok és pinceméret mellett érhető ez el.

A magyar piacon hiánypótló kutatást a műhely tagjai Harczi Beatrix, Sass Boglárka és Sallai Dóra (Kovács Zoltán műhelyvezető és Rábai László iparági szakértő támogatásával) a legnevesebb borszakmai rendezvényen a 2023. március 3-án tartott Borkonferencián több mint 200 fő előtt mutatták be.

A pénzügyi kimutatások és hegyközségi adatok elmezésére, kérdőívek elkészítésére és kiértékelésre alapuló kutatás során azt találták, hogy a vizsgált borászatoknál a különböző méret és árbevételkategóriák között nagy a szórás, de a 200-350 mFt árbevételű borászatoknál az eredmények szignifikánsan alacsonyabbak. Ez alátámasztotta azt a hipotézisüket, hogy a kisebb prémium borászatok és a nagy  volumenborászatok működnek igazán hatékonyak, de a többi kategóriában a pincék komoly kihívásokkal szembesülnek.

Magyarországon az átlagos borfogyasztás évente mérséklődik, ezért az export szerepe egyre fontosabbá válik. Megállapítást nyert, hogy kétfajta borászatnak sikerült eredményesen külföldi piacra lépnie az elmúlt 5 évben: tokaji prémium borászatoknak, és az 1 mrd Ft feletti árbevételű volumenborászatoknak. 

A konferencia résztvevői és szervezői a kutatás folytatására biztatták a csapatot, amelynek az eredményei támogathatják a borászatokat a hosszú távon is eredményes üzleti modelek kialakításban.