Olvasási idő: 2 perc

Ritkán adatik meg az a lehetőség, mint a Technológiai Jövők Műhelye diákjainak, hogy egy órán keresztül faggassák a világhírű brit történészt, Niall Ferguson-t. Neve, a tavalyi évnyitóról minden MCC-s diák számára ismerősen csenghet, most azonban a Hoover Institution-ban (Stanford University) egyaránt megtudhattuk tőle, hogy miként formálta a tehetség, a kockázati tőke és az egyetemi kutató intézetek hálózata Silicon Valley-t a világ high-tech központjává, miért növekszik ebben a régióban a társadalmi egyenlőtlenség, és mit is jelent a technológiai elsőbbségért zajló versenyfutás az Egyesült Államok és Kína között. Ferguson azt sem titkolta, hogy noha éppen Silicon Valley-ből indult el az online oktatás technológiája, olyan személyes eszmecserét, mint amiben a tanulmányút diákjainknak is része volt, semmi sem helyettesítheti.

Amint a diákok megérkeztek San Mateo-ba, bebizonyosodott számukra, hogy hiába keresik a Szilícium-völgyet, az nem található meg sem a házak között, sem a parkokban és még a gyönyörű tengerparton sem. A Szilícium-völgy egy hálózat, amely nem látható egy képzetlen szem számára, viszont ha közelebbről megnézzük, rájöhetünk, hogy nem véletlenül itt alakult ki a világ vezető high-tech központja. A kertvárosi házak között egy valóságos önálló város képe sejlett fel a diákok szemei előtt, a tehetségek bölcsője, a Stanford Egyetem campusa. A technológiai ipar többszörösen toboroz erről az egyetemről, ahol saját irodájában látogathatták meg a diákok a világhírű brit történészt, Niall Ferguson-t. Megtudhatták tőle többek között, hogy nem csak a helyi hallgatók részei az ökoszisztéma vérkeringésének, hanem mellettük vannak bizony olyan neves professzorok is, akik például nem csak a mesterséges intelligencia kutatással foglalkoznak a világhírű egyetemen, de ott ülnek a Twitter igazgatótanácsában is. A professzor rámutatott a Szilícium-völgy kisebb hiányosságaira is, és hangot adott érzéseinek azzal kapcsolatban, hogy milyen nagy jövedelmi egyenlőtlenségek alakultak ki itt, ahol a rengeteg pénz ellenére nem tudtak megoldani olyan alapvető társadalmi problémákat, mint például a lakhatás.

Mindenki kérdezhetett a professzortól a saját érdeklődési köre mentén, így feljöttek olyan fontos témák is, mint az alapjövedelem kérdése, az orosz-ukrán háború hatása a befektetőkre, valamint Kína és az Egyesült Államok közötti technológiai versengés. Ferguson külön kiemelte a TikTok veszélyeit, és úgy fogalmazott, hogy az igazi probléma a platformmal valójában az amerikai tinédzserek adatainak begyűjtése, amit az 1950-es évek Amerikájában nem engedtek volna meg a Szovjetunióval szemben.

- írta: Johanyák Csaba